Първата сензация е още във вечерта на откриването. Марио Григоров, едно от най-успешните български момчета в Холивуд, ще свири в компанията на Елица Тодорова, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов-Еко.

Музикантът, който сътвори саундтрака за двойно оскаровия филм "Прешъс", е суперпианист. От години живее и бачка отвъд океана. Преди да се отдаде на авторство, прави по 120 концерта на година в Северна и Южна Америка. Смайва публиката и критиката със стил, в който миксира фолклорни мотиви и джаз. Последният му албум "От Париж до Куба" пък излезе като съвместен проект с Мелиса, дъщерята на великия Пол Нюман.

Честванията за 60-ия рожден ден на Театъра на Армията започват в Созопол с "Последни поръчки". Същият ден издателство "Сиела" представя новите творби на Деян Енев. Вечерта пък се върти "Мисия Лондон", най-успешният роден филм напоследък, който у нас разби бокс дори на щатската конкуренция.

На 30 август познавачите гледат доста зловещия спектакъл на Младежкия театър "Нордост", който анализира психологията на тероризма и неговите жертви. Филмът е документален - "Кметът". Той е на Адела Пеева и Антоний Дончев. Книгата, за която ще се говори, е на Александър Секулов - "Карти и географии". Шоуто е на Васил Петров, който май не изпуска "Аполония". Той излиза с

Ачо Заберски, Димитър Шанов, Димитър Семов, а специален гост е басът Орлин Атанасов.
Във вторник на 31 август Белослава ще омайва с шоу, което се нарича "Всяка година по същото време" - също като култовия спектакъл на майка й, Анета Сотирова, и Тодор Колев в Малък градски театър "Зад канала". Белослава измайстори прекрасен дует с Орлин Павлов със същото заглавие.

На 1 септември има само класика. Малък градски театър играе "Дама Пика" - драматизация на Юрий Дачев по Пушкин с режисьор шефката на трупата Бина Харалампиева. Звездите на ансамбъл "Филип Кутев" ще събират овации с нова програма. Тома Томов пък ще покаже филма си за 75-ия рожден ден на Кристо, който иначе се казва Христо Явашев.

На 2 септември публиката ще се кефи на "Приятно страшно" на Театър 199. Постановката на Галин Стоев обра всички призове на миналия сезон и ще продължава да бъде хит още доста време. Владо Пенев прави може би най-силната си роля за 2009/2010. Вечерта "Дърти пърчийс" празнуват 15 години. На 3 септември е "Отворена брачна двойка" - спектакълът на Мариус Куркински, в който Рени Врангова е същинска фурия. Любо пее с приятели, а Алек Попов организира Театър на маса с "Ковачи", като режисьор е бившата му съпруга Деляна Манева, с която са съсценаристи на "Мисия Лондон".

Театър "София" вади от афиша си "Господин Колперт" и, разбира се, "Електра или свалянето на маските". Във версията по Еврипид се вихри полуголият Калин Врачански - готин и качествен на сцената, както и на екрана.

Киноманите ще се радват на премиерни заглавия. В "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христо, който вече пожъна овации на фестивала в Москва, има само звезди - от Иван Бърнев до Васил Михайлов. Стоянка Мутафова пък се кипри в "Ако те обича" на Киран Коларов. Шефът на артистите Христо Мутафчиев извисява баса си с БТР.