На 20 октомври, от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един концерт с шеметна скорост сред звездите - звездите от Слънчевата система и най-вече ярко изгрялата звезда на харизматичния канадския цигулар Блейк Полио, който само на 22 г. вече е заслужил честта да свири на цигулка Гуарнери дел Джезу от 1729 г.

Концертът ще бъде дирижиран от Максим Ешкенази, а в програмата ще чуем най-изпълняваното съвременно американско произведение през последните 25 години - Short Ride in a Fast Machine на световноизвестния американски композитор Джон Адамс.

Освен на цигулка, Блейк Полио, свири на клавишни инструменти и е композитор със сериозен успех. Участвал е и в два много успешни филма. Участието в телевизионни предавания също е част от многобройните му дейности. Ще го чуем в Серенада за цигулка, струнни и ударни на неповторимия Ленърд Бърнстейн, която самият композитор определя като „серия от наздравици за възхвала на любовта“.

Максим Ешкенази е познат като един от най-динамичните млади български диригенти. Години наред той прави съвременната американска музика и изпълнителско изкуство достояние на българската публика. На 20 октомври обаче ще разкрие и неговата друга страст, извън музиката - бързите машини. Това е и причината в програмата да чуем едно необичайно произведение – Short Ride in a Fast Machine на световноизвестният американски композитор Джон Адамс, което е най-изпълняваното съвременно американско произведение през последните 25 години. На концерта ще разберем защо подзаглавието на пиесата е „фанфари за оркестър“.

„Планетите“ на Холст ще ни разходи из Слънчевата система и ще ни позволи да стъпим на всяка от тях и да се уверим дали техният характер съвпада с този на бога, чието име носи.

По време на концерта, във фоайето на залата ще бъде разположен щанд на издателство Бард, където ще можете да закупите „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Д. Адамс, както и много друга научна фантастика с голяма отстъпка в цените.