Звездите на европейската танго сцена - пианистката Мария Мартинова и цигуларят Сирил Гарак, гостуват в Първо студио на БНР днес от 19:00 ч.  

Концертът е едно своеобразно музикално  пътешествие от Париж до Буенос Айрес, което ще разкаже за гореща любовна история, вплетена във  виртуозните, завладяващи ритми и магията на най-страстния и популярен танц в света.

Сирил ГАРАК е най-известният цигулар, изпълнител на  танго в Европа. Като изпълнител участва в продукции на Лисабонската опера, Танго Виа-Буенос Айрес в  Рим, Фестивала за камерна музика в Единбург, Мартенските музикални  дни в Русе, Фестивалът Варненско лято. Работил е за френски филмови продукции. Записва музиката към филма „Алис и Мартин“. В същата кинопродукция е учителят по цигулка на Жулиет Бинош. Негово е изпълнението на  главната тема в музиката към наградения филм на Стефан Бризе  “I am not here to be loved”. Записва музиката на Лало Занели (Готан Проджект) за филма „Място под слънцето“ и обучава Жан Балибар да свири на цигулка за филма „Комедия на невинността“ на Раул Руиз.

Гарак е носител на редица награди от международни конкурси, сред които: Гран При от Музикалния Форум в Нормандия и  Конкурса за струнни инструменти в Еперне. Публиката го познава от гостуванията му на фестивалите за камерна музика във Франция, в Синтра /Португалия/, „Музикадите в Лион”,  „Музикалните разходки в Реймс”,  изявите му в зала „Плейел” и Театър дьо Шанз - Елизе в Париж, турнетата му в най-престижните световни музикални центрове. Партнира си с прочути музиканти като Рено Капюсон, Кристиан Ивалди, Джоузеф Силверстейн, Мишел Дебост, Бруно Гиурана, Ален Мьоние.

Дискографията на Сирил Гарак включва записи за компании като Virgin Classic/EMI, Milan Records, Sergent Major Company, Arion, Tipica Records, Dapheneo и Ameson Records. Музикалната  критика дава висока оценка за Гарак чрез множество публикации в издания като Le Monde de la Musique, Diapason и Télérama.  Записи на Сирил Гарак звучат в радио и телевизионния ефир във Франция, Холандия, Гърция, Португалия и България.

Мария Мартинова е една от прочутите изпълнителки на Европейската сцена на тангото. Тя е основател на квартет ТАНГУАРДА. Изявява се не само като инструменталист, но и като танцьор на танго. Мария завършва Джулиард Скуул - Ню Йорк, като печели стипендията на името на „Владимир Хоровиц“.  В Кралската музикална академия учи в класа на Хамиш Милн,  а след получаването на магистърска степен, започва да преподава. Специализира при Кум Лауде в  Ротердамската консерватория, където по-късно става асистент на Акиле Деле Винье. През 2011 г. получава покана от Международното училище за гостуващи професори на Епископския католически университет на Чили.

Концертната дейност на Мария Мартинова включва  рецитали и солови изяви в най-прочутите  концертни зали в света, гастроли с престижни оркестри, изяви като камерен изпълнител в проекти с класически и съвременен репертоар. Удостоявана е с най-стойностните отличия от десетки престижни фестивали и конкурси.

През периода на сътрудничеството си с Маестрото на тангото - Густаво Бейтелман, Мария Мартинова свири с  танго-корифеите Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хуан Естебан, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Виктор Вилена (Проекта Готан) и Лео Вервелде. Работи с венецуелския цигулар Давид Нуньес, с който създават дуото „Мартинова-Нуньес“. Концертира в Австрия, Германия, Холандия, Гърция, Финландия, Белгия, Франция, Америка, Англия, Полша, Швейцария. Мария Мартинова е записала сюитата „Vipere au Poing“(„Змия в юмрука“) за музиката към френския филм „Vipere au Poing“, издадена от EMI.

Сред  предстоящите ангажименти на квартет ТАНГУАРДА и Мария Мартинова са гостувания на Фестивала на тангото в Буенос Айрес и в Русия.