Със или без бюджетен дефицит и държавен дълг, в криза или не, набеждавана или не от германски и британски партньори, Гърция не престава да е атрактивна за личности от световния, политическия, бизнес и шоу елит, пише в свой анализ агенция АНА-МПА.

Знаменитости са се запътили към нея от всяко кътче на планетата, като се започне от Ротшилд, Абрамович и Берлускони и се стигне до Джулия Робъртс и Джак Никълсън.

Гърция е не само страна на фрапето, което гърците пият в горещините, а и раят на обилната светлина и безкрайното синьо, на които искат да се насладят световно известните личности, докосвайки се до егейските и йонийските диаманти на тази държава. В северната част на о. Корфу, смятан за "гръцкото Монако", както се нарича дъгата от Св. Стефан до Касиопи и Нисаки, вилата на големия банкер Натан Ротшилд, син на лорд Джейкъб Ротшилд, отваря врати всяко лято, за да приеме своя стопанин и неговите приятели.

Допреди време тя посрещаше лейди Даяна, а днес принц Чарлз с новата му съпруга Камила, а утре кой знае още кого ще приюти. Около Ротшилд са вилите на италианския и руския магнат Аниели и Абрамович, а в района между Св. Стефан и крайбрежния булевард на острова имот притежава и бившият британски зам.-министър на здравеопазването Том Шакил. Брокери твърдят, че и Брус Уилис търси да купи вила в района. Това наистина е едно магическо късче, което привлича световни знаменитости, казва шефът на туристическите агенции на Корфу Димитрис Харитос. И добавя: "Вилата на Ротшилд винаги е действала като магнит за известните личности."

Анджелина Джоли и Брад Пит вече притежават кътче на о. Санторини, което им струва 5,5 млн. евро. То спира дъха с изгледа си към морето. Носят се слухове, че къща в района търси и италианският премиер Силвио Берлускони. Твърди се, че Джак Никълсън също иска да свие "гнездо" наоколо.

Холивудската звезда оглеждала вили и на о. Порос. "В началото това бяха гръцките певци като Михалис Хадзиянис, които купуваха къщи по островите. Чужденците ги последваха", казва зам.-кметът на Санторини Янис Фустерис. "Нашият остров отдавна привлича с изключителните си природни красоти и присъствието на знаменитости", допълва той.

Том Ханкс и съпругата му също пребродили няколко острова в Егейско море, но накрая хвърлили котва в Андипарос. Остров Сифнос е изборът на Емир Костурица, докато прочутият мистър Бийн - британският комедиен актьор Роуън Аткинсън, вече е любим съсед на жителите на о. Андрос. Малкият о. Патмос пък привлича интереса на знаменитости, търсещи спокоен отдих. Хубавата жена Джулия Робъртс също вече се е сляла с гръцките красоти.

Първоначално знаменитата актриса била насочила поглед към о. Крит, по-късно към Санторини, но накрая се спряла на Патмос заедно със своя кинопартньор Ричард Гиър, който я следва по петите. Още повече че и двамата са отдадени на будизма, а красотите на острова са идеални за медитация. Свои почитатели има и о. Елафонисос, където асът на Формула 1 Михаел Шумахер искал да купи лятна къща. Шон Конъри пък е избрал съчетанието между красотата на континента и островите и се е сдобил с къща в Порто Хели. Това е близо до о. Порос, на една цигара път с лодка до о. Спецес и Идра.

Преди време къща в Порто Хели искал да купи и Владимир Путин. Говори се, че поп иконата Мадона, която първоначално била избрала о. Андипарос, сега търсела къща на йонийския о. Кефалония. Там с вила искал да се сдобие и големият модист Армани, за когото се твърди, че проявява интерес към райското кътче на фамилията Онасис на о. Скорпиос.

Източник: "Стандарт"