Изминалият уикенд премина под знака на Роженския събор, който събра всички почитатели на хубавия български фолклор и традиции.

Сред най-очакваните и аплодирани участници бяха звездите на музикална компания “Пайнер”, които радваха с песните си гостите на Рожен в две поредни вечери. Гала спектакъла “Роженски звездоброй” на 15 юли събра на една сцена най-големите имена в народната музика, сред които бяха Нелина, Пепи Христозова и виртуозните музиканти от оркестър “Плам”. В продължение на няколко часа те подариха незабравими емоции на всички българи и чужденци, дошли на събора като представиха част от най-красивите български мелодии. Нелина е специален гост на събора за втора поредна година и е изключително щастлива от факта, че е имала възможността да представи родопските си песни, които отскоро присъстват в нейния репертоар. Тя откри своята програма с родопската песен “Черешка е цвят цветила”, а финалът бе запазен за обичаната народна мелодия “Пустоно лудо и младо”.



Нелина и Пепи Христозова използваха възможността, че участват заедно, за да изпеят и своята дуетна песен “Гледай ме, гледай, пиленце лале”. Заслужено те обраха овациите на въодушевеното множество, което по изчисление на организаторите е надминало 100 000 души.

Акцент във втория ден на Роженския събор бе Родопската вечер, открита от емблематичната “Виевска фолк група”, превърнала се в символ на Родопите. Под звуците на техните изпълнения се изви кръшно българско хоро, което обедини гостите в духа на българските традиции.

снимки: Розалия Димитрова и личен архив