Деян Донков ще представи моноспектакъл по награждавания роман „Камбаната“ на писателя Недялко Славов. Премиерата на постановката ще се състои на сцената на Античния театър в Пловдив на 24 септември.

Освен, че ще играе, Донков е и режисьор. Проектът се реализира по програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

„Като неистово желание да мина през „Камбаната“ или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен. Това е изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. За да спаси Камбаната – символ на вярата, героят е готов да я брани с цената на живота си. Единствена любов на Вено от детството е ромката Лейла. Верен като самурай на своя господар, той остава верен на Любовта до края… пък и след това“, разсъждава актьорът.

По идеята Донков обяви, че иска да работи още преди две години. В каузата му помагат сценографът Никола Троманов, визуалният артист Марио Стоянов, танцьорът и актьор Деян Георгиев, композиторката Петя Диманова и фотографът Стефан Н. Щерев.

Актрисата Пламена Иванова ще се въплъти в образа на Лейла – вечната любов на героя от романа. На сцената на Античния театър ще се качи и оркестър „Карандила“.