Близо 2 милиарда души ще наблюдават по телевизията и в Интернет световното събитие - сватбата на британския принц Уилям и Кейт Мидълтън.

На церемонията в Уестминстърското абатство са поканени 2000 гости, Поп идолът Джордж Майкъл ще представи написаното специално за кралската сватба.

Експертите смятат, че именно "връзката Даяна" е причината медийното покритие на сватбата да е толкова голямо, и особено в САЩ, където Лейди Ди е имала армия от обожатели.

Кралските наблюдатели изтъкват, че принц Уилям прави всичко възможно, за да запази жив спомена за майка си сега, когато Великобритания се готви за най-голямото кралско събитие след смъртта на кралицата-майка през 2002 г.

*Снимкa: Getty Images/ Guliver

Миналата година 28-годишният принц постави на ръката на 29-годишната си избраница годежния пръстен със син сапфир, принадлежал на принцеса Даяна. Малко преди сватбата им, Уилям и Кейт посетиха гроба й в семейното й имение Олторп.

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Хиляди са нетърпеливи да зърнат ролята на Кейт и шапката на кралица Елизабет, за да разберат дали са познали в облозите си. Младоженката стана най-търсената и интригуваща личност на планетата, с изключителен интерес от страна на американците. По последна информация палатковият лагер по пътя на процесията продължава да се разраства.

Обреченият брак на Даяна с принц Чарлз и нелепата й смърт неизменно се тълкуват като предупредителни знаци за бъдещето на Кейт Мидълтън сред свирепата медийна ненаситност.

Проучване върху медийното покритие на предстоящата сватба показва, че Кейт може да засенчи дори Даяна по слава и известност.

Уилям, който превъзмогна трагедията със смъртта на майка си, когато бе едва на 15, днес е голямата надежда на британското кралско семейство.

Сватбата в цифри:

1700 военни ще бъдат ангажирани в деня на сватбата.

5 кралски карети ще отведат семейството на Елизабет Втора до Уестминстърското абатство за венчавката. Каретата, в която ще пътуват Уилям и Кейт е от 1902 година.

1900 гости ще наблюдават венчавката в Уестминстърското абатство.

35 специално обучени кучета ще обикалят с офицери около абатството, докато трае сватбената церемония.

50 000 партита по случай сватбата ще има в цяла Великобритания.

300 гости са поканени на обяда при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

500 гости ще празнуват с младоженците в Кларънс хауз.

И още: експерти са изчислили, че обявеният за неработен 29 април ще доведе до 5 млрд. долара загуби за бизнеса. В същото време от стотиците хиляди дошли в страната специално за сватбата се очаква да похарчат близо милиард долара.

Според експертите, проследили организирането на събитието, сватбата ще струва рекордните 163 млн. долара. За сравнение за подобни церемонии досега са харчени най-много 50 млн. долара, пише blitz.bg.

Гостите започнаха да пристигат в Уестминстърското абатство в Лондон за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, кралски повод с ослепителен блясък и пищност, който ще привлече огромна световна аудитория.

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Хиляди хора от цял свят се събраха близо до историческото абатство, много от тях прекараха нощта на къмпинг, за да си осигурят най-добрата гледка към известни личности, политици и приятели, които ще присъстват на събитието.

*Дейвид и Виктория Бекъм (Снимки: Getty Images/ Guliver)

"Веднага щом чух, че двамата ще се женят, резервирах полета си", сподели 36-годишната Ани Фишер, дошла за церемонията от Германия.

"Атмосферата е страхотна, чудесно е, че мога да бъда тук с всички чакащи", сподели още ентусиастката пред абатството, където тълпата е завладяна от празничния дух на хладната сутрин.

*Елтън Джон и Дейвид Фърниш (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Тръпнещите почитатели на кралското семейство развяват национални знамена и дори носят фалшиви сватбени рокли и корони.

Стотици хиляди се очаква да изпълнят улиците на Лондон, за да се докоснат до кавалеристите в блестящи декоративни нагръдници, спретнатите коне и украсени карети, пише БГНЕС.

Вижте видео:

*Последно обновена: 12:30

Снимка(водеща): Getty Images/ Guliver