Австралийският актьор Хю Джакман, който днес е рожденник, е основната причина чаровната Еванджелин Лили да се включи в проекта „Жива стомана”.

Кандаката, която през пролетта стана майка, в момента се снима във филма „Хобитът” сред дивата природа на Нова Зеландия.

Как бяхте въвлечена във филма „Жива стомана”?

Е.Л.: Получих сценария с важното уточнение, че във филма ще участва Хю Джакман.  Оставаха месец или два от снимките на „Изгубени” и не търсех друг проект, даже напротив вълнувах се от идеята за почивка и малко свободно време за себе си. Както може да се досетите, след като Хю участва нямаше как да не прочета сценария. Винаги съм искала да работя с него, още от както го видях във филма “The Fountain” на Дарен Аронофски.

Заявявала съм открито, че никога не съм била sci-fi почитател, макар да участвах в един от големите sci-fi телевизионни проекти. Както споменах, участието на Хю ме провокира да прочета сценарий. Когато приключих бях вече привързана към ролята, докоснах се до човешката страна на филма. Сценрият беше много добре написан и ме въвлече дълбоко в историята.

След като се запознах и с режисьора Шон Леви, окончателно реших, че ще приема. Той направо разпръсква искри около себе си, толкова е енергичен и позитивен. Работата с него е по-скоро забавление, отколкото трядиционния тежък снимачен процес, както е с други режисьори, които взимат индустрията и ролята си в нея твърде насериозно.               

Когато чухте „бокс между роботи” вероятно в съзнанието ви е изплувала определена картина, но доколкото разбираме във филма става дума за нещо повече, така ли е?

Е.Л.: Боксът между роботи веднага ме провокира да си мисля, че няма как да имам нещо общо с такъв проект. Асоциациите ми бяха за джаджи, специални ефекти и колко готини могат да бъдат роботите.

Когато прочетох сценария се оказа, че в основата на филма далеч не са роботите, а взаимоотношенията между баща и син и трансформацията, която героят на Хю, Чарли Кентън трябва да преживее. Роботите са само фон на една наистина човешка история.

Как вашата героиня Бейли се вписва в историята?

Едно от нещата, които харесах най-много в ролята беше, че Бейли е в сянка и малко подценявана. Тя е единствената постоянна величина в живота на Чарли, на която той може да разчита. В развитието на историята тя ще изиска от него повече, от това което й давал до момента.

За нея е важно той да спре да я възприема като даденост, да се събуди и да види колко изхабен и злощастен е живота му. В тази посока тя е централен персонаж. Тя помага на Чарли да намери своя път, но постоянно влиза и излиза от живота му като „гласът на разума”.

Припомняме:

В „Жива стомана” Хю Джакман в ролята на Чарли Кентън, е изтощен бивш борксьор, загубил шансовете си за титла след като на ринга започват да се състезават стоманени роботи. Превръщайки се в дребен промоутър, Чарли успява да свърже двата края като събира и с помощта на Бейли (Еванджелин Лили) сглобява боксови роботи от парчета отпадъчен метал. Достигнал дъното обаче, Чарли неохотно се съюзява със сина си Макс (Дакота Гойо), появил се изненадващо в живота му, за да построи и тренира съперник, способен да се превърне в истински шампион. Чарли и Макс, противно на всички очаквания, правят последен опит да се завърнат в истинския спорт.

Източник: