Фики и баща му Тони Стараро, Любо Киров, Орлин Павлов, Графа, Камелия Тодорова и дъщеря й още десетки музиканти написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за компенсации заради невъзможността да работят. „Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства.

Колегите от останалите сфери на културата, бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма“, обясняват те.

Преговорите с министерствата на културата, на труда и социалната политика и на икономиката завършили без резултат. „Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим. Затова сега повече от всякога важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена.

Колко много имаме нужда от нея – особено в мисията ѝ да поддържа целостта на нацията ни – виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори“, настояват музикантите, сред които са още Рут Колева, Михаела Филева, Етиен Леви. „Това е първата кауза зад която се обединяваме толкова единодушно и сплотено в нашия бранш, от както аз се занимавам с музика“, коментира Колева