Отговорно е да си многодетен баща-така се пошегува актьорът Калин Врачански, който от 8 май ще влезе в образа на татко на шест деца на сцената на Националната опера в мюзикъла „Баща ми бояджията“. Легендарният филм, в който големите звезди бяха Коста Цонев и Невена Коканова, се завръща. Врачански, който се отказа от сериала „Братя”, за да участва за първи път в мюзикъл, влиза в ролята на уволнен родител, който се чуди как да нахрани фамилията на Нова година. Той си партнира с шест хлапета на сцената и твърди, че това хич не е лесно, защото децата са много музикални.

Малките актьори са от вокална формация „Таласъмче“ и детски хор с ръководител Таня Лазарова. До него обаче няма да застане Татяна Лолова, която си отиде на 22 март след усложнения от коронавирус. Тя все пак ще участва в премиерата на Националната операта, както мечтала да последния си дъх.. Въпреки че няма как физически да застане до Калин Врачански, Лолова ще го гледа от портрет на сцената. Ролята, в която трябваше да влезе Татяна Лолова, е поверена на Марияна Цветкова. „Това да замениш Татяна Лолова е пълен абсурд,“ коментира Вагнеровата певица. „Това е първият ми мюзикъл – от десетилетия си мечтая за това, но съжалявам, че получих този шанс заради случилото се с Татяна", добави Цветкова.

Единственият актьор, който участва и във филма от 1974 година, и в мюзикъла в наши дни, е 82-годишният Славчо Пеев. Той не скри вълнението си от тази уникална възможност и специално благодари на шефа на операта академик Пламен Карталов за поканата. В ролята на майката - г-жа Андреева ще видим звездата на Операта и на Музикалния театър Весела Делчева, която е част и от другите успешни мюзикъли там "Мамма Миа" и "Клетниците", както и във "Фантома на операта" в Музикалния театър. И трите грандиозни спектакли са дело на маестро Карталов.

С „Баща ми бояджията” исках да отдам почит на нашите легендарни актьори, които са участвали във филма преди 47 години - Коста Цонев, Невена Коканова, Климент Денчев, Георги Парцалев, Джоко Росич, Ицхак Финци, сподели режисьорското си виждане Пламен Карталов. Музиката е на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на брата на Коста Цонев – известния хуморист и писател Васил Цонев. С този български мюзикъл Софийска опера отправя послание за оптимизъм в тези нелеки времена, коментира Пламен Карталов.