Много жени се сблъскват с редица гинекологични проблеми като парене, сухота на влагалищната лигавица, изпускане на урина, свличане на вътрешните полови органи, болезнен полов акт. За съжаление голяма част от тях се срамуват да говорят за тях и се боят да се обърнат към лекар. В съзнанието им лекарската помощ неизменно се свързва с хормонални терапии или оперативна намеса. Тези страхове на жените бяха оборени от светила в медицината, които на нарочна пресконференция в болница „Света София“ представиха нов метод за лечение с лазер. Участници в нея бяха проф. Марко Гамбичиани, лекар в болница „Санта Клара“ в италианския град Пиза заедно с свои български колеги и д-р Наташа Митревска от Македония, специалист по естетична гинекология.

Домакин на събитието беше доц. Валентина Мазнейкова, а организатори Глобал Естетикс. Професор Гамбичиани разказа, че 80% от жените във всички възрасти имат гинекологични проблеми и тяхното класическо лечение е дълго и скъпо. По тази причина в Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер. Неговата продължителност включва 3-4 процедури, ефектът от които трае 12-18 месеца. Не е необходима никаква предварителна подготовка, няма възстановителен период, пиене на лекарства, мазане с кремове. Няма и каквото и да е възрастово ограничение – процедурите се подходящи и за 25-годишни, и за 65-годишни.

“Между 10-15% от ражданията в България са съпроводени с хирургическа намеса, много шевове и разкъсвания. Ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите се заличават с лазер”, допълни д-р Явор Лозанов от АГ Шейново. Ефектът от процедурата продължава между 12-18 месеца. Терапиите с лазерът Fotona са без упойка, продължават 15 минути и не се изисква специален режим след това. Д-р Наташа Митревска бе категорична, че е крайно време да спре страхът и притеснението от тези проблеми, още повече че 80% от пациентките декларират подобрение като краен резултат. “Жените искат да са харесвани и желани. Освен за сериозните заболявания, лазерът се използва и за вагинално подмладяване. Жената се чувства пълноценна, подобрява се сексуалния живот на двойката.”

Д-р Силвия Оручева, която е била на обучение в Испания, подкрепи думите на д-р Митревска, добавяйки че в Испания жените също „не говорят за своите интимни или гинекологични проблеми, но когато те станат техни, търсят решение“. В Испания обаче специалистите имат по-дълъг опит в лазерната терапия. Там тя се прилага вече 7-8 години.
Д-р Зоя Попова на свой ред сподели, че на този етап броят на жените, запознати с отличното действие на лазерната терапия в гинекологията, все още е малък. Засега интерес проявяват основно млади жени и момичета, но тенденцията е възходяща, още повече, че лазерът помага и при проблеми при раждане, например при повече от едно бебе. За разлика от класическите операции, които изискват подготовка и следоперативно възстановяване, лазерната процедура може да се направи и в обедната почивка – без анестезия, без дискомфорт и време за следоперативно възстановяване.

В тази връзка проф. Гамбичиани вметна, че единствената пречка, която може да откаже жената да се лекува с лазерна терапия, засега е нейната цена – една процедура струва от 400 до 600 лв., но за сметка на това ефектът е забележителен и настъпва много по-бързо, отколкото при класическото лечение. Допълнителен плюс е, че подложилата се на процедурата жена може да прави секс още същия ден. На финала домакинът на пресконференцията доц. д-р Валентина Мазнейкова от болница „Света София“ изрази надежда, че държавата ни ще обърне внимание на тези проблеми и ще вземе участие в борбата с тях. Доцент Мазнейкова даде за пример ситуацията в Италия, където в общинските болници терапията е безплатна.