Ейми Уайнхаус напусна земния свят след своят скорострелен път до върха в музикалния бизнес и множество проблеми с алкохола и наркотиците. Изпълнителката почина на 27 годишна възраст, като по този начин влезна в списъка на световноизвестни изпълнител, прекратили земния си път на същата възраст.

Едно от първите имена, което изниква в съзнанието ни, е това на Брайан Джоунс от Роулинг Стоунс. Един от основателите на бандата е намерен мъртъв в басейн в къщата си в Съсекс през 1969 година. Джоунс също е употребявал големи количества наркотици и алкохол, което показва и аутопсията, но все още няма изяснена причина за смъртта на изпълнителя.

В списъка влиза и името на една от големите изпълнителки от хипи периода в САЩ - Джани Джоплин. Известна с невероятния си глас и някои от класическтити парчета от 60те години, Джоплин е открита мъртва в хотел в Лос Анжелис от своя мениджър през 1970 година. Според официалния доклад от аутопсията наркотиците са отнели живота на певицата, която е имала зависимост от хероин.

В същата година, отново в хотелска стая е открит трупа на гуруто на китарата, един от символите на цяла една епоха - Джими Хендрикс. Според официалните сведения, музикантът e починал от задавяне като през 2009 година се появиха информации, че неговият мениджър е платил на побойници да се "погрижат" за Хендрикс. Въпреки това тази история беше заклеймена като измислица.

Една година по-късно - 1971, вокалът на Дорс Джим Морисън, е открит мъртъв във вана в апартамент в Париж. Единствените сведения, които имаме за кончината на Морисън е официалното изказване на лекаря, според когото изпълнителят е починал от сърдечна недостатъчност.

Не на последно място, на 27 годишна възраст този свят напуска легендарният вокал на Нирвана Кърт Кобейн, който сам слага край на живота си с изстрел в главата.