Нели Рангелова е една от най-обичаните родни певици. Тя е на сцената повече от 32 години.

Специално за Bnews, певицата разкри интересни подробности за своята кариера. Чуйте какво мисли Нели за колегите си от поп фолка.

Нели Рангелова започва своята кариера с „летящ старт”. През 1982 година, още като студентка в Консерваторията се явява на международния конкурс „Златният Орфей” и отнася първата награда.

Тя и още няколко нейни колеги са нарочени за „фестивални” певци и в ония години се явяват само на международни фестивали, от където всеки път се връщат с награда. Нели не може да прецени дали преди или сега на младите изпълнители им е по-лесно да пробият.

„Когато започвах кариерата си беше задължително да се пее на живо. Много е различно времето и няма как да се отсече категорично. Tогава ние слушахме Арета Франклин, Даяна Рос. Сега младите слушат Бионсе и Шакира. Това е просто друга култура, друга естетика”, разказва Нели Рангелова.

Тя си спомня, че за сценичните си тоалети и поведение се е учила от Даяна Рос.

„Признавам си, около 10 години от кариерата си съм я имитирала. Копирах нейните рокли. Затова и не станах „танцувална” певица, която пее с балет, например. Имах по-статично поведение на сцената.

"Освен това ние, певците от моето поколение, имаме уникални гласове, които не се имитират лесно. На нас не ни беше лесно, тогава негодувахме, че не ни пускат песните по-радиото, сега младите негодуват, че не пускат тях. Истината е една. Голям певец не се се става ако не си невероятно последователен и си готов на всичко. Професията е трудна, трябва и амбиция, не само талант. Днес наградните фондове стигат вече до 40 000 лв.и ако бях начинаеща певица щях да се явявам само на конкурси и кастинги", смее се Нели.

"Поп-фолк вълната, която ни заля е следствие на забраната да се слуша сръбска, гръцка музика. Не мога да кажа, че народът слуша тази музика, защото е глупав. Имали сме участия – поп-фолк певици и поп изпълнители. Публиката ни приема еднакво добре, не мога да кажа, че са прости защото слушат тях, а са умни защото слушат мен”.

"Лошото е, че пред деца, по време на свои участия тези фолк изпълнителки показаха всичко от себе си - гениталиите си, зърната си, така не бива” разсъждава Нели.

"Сега, за да си певец трябват много пари, някой да инвестира в теб", категорична е изпълнителката.