На 18 май улиците на Шумен ще се превърнат в букет от ритъм и красота, защото настроението на мажоретния танц ще обхване областния град.

За пети път Шумен ще събере над 400 участника в станалия традиционен национален фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник”.

Празникът ще стартира в 16:00 часа с първата състезателна категория “100 метра дефиле”.

Надпреварата ще се състои пред сградата на община Шумен. В 17:00 часа фестивалът продължава с дефиле на съставите по централната градска част. То ще започне пред сградата на Регионалната библиотека и ще приключи пред сградата на община Шумен, където от 17:30 часа ще бъде официалното откриване на 5-тия фестивал на мажоретния танц.

В неделя, 19 май, от 10:00 часа в зала “Младост” ще продължи състезателната програма на фестивала. Съставите ще се надпреварват в три категории: традиционал корпус, параден корпус и помпони. Отборите са разделени в четири възрастови групи. Най-малки са участниците от детските градини – до 7 години. Останалите възрастови групи са: до 12, до 14 и над 14 години.

В тазгодишното издание на фестивала на мажоретния танц се включват състави от 7 града: Левски, Бургас, Свиленград, Търговище, Нови пазар, Панагюрище и Пазарджик. Домакините от Шумен ще участват с близо 200 деца, разпределени в 10 състава.

Организатори на фестивала на мажоретния танц са община Шумен и СК „Ритмик" и БСФБТМ. Класиралите се на 1-во място ще добият право да представят България на Европейското първенство през есента в Норвегия.