На фона на глобалната икономическа криза десетте най-скъпоплатени топ модели в света са изкарали общо 112 милиона долара през 2010 г. или с 30% повече спрямо предходната година, показват данни на сп. "Форбс", цитирани от Ройтерс.

По-голямата част от увеличението на доходите обаче е при трите големи имена в света на моделите – Жизел Бюндхен, Хайди Клум и Кейт Мос.

Жизел Бюндхен, която е спечелила 45 милиона американски долара или двойно повече в сравнение с предходната година, е "единствена по рода си", коментира пред "Форбс" Едуард Разек, главен маркетингов директор на Лимитид брандс.

Името на бразилския супермодел бе цитирано дори от концерна Проктър енд Гембъл по повод 40-процентното увеличение на тримесечните продажби на негов шампоан в Латинска Америка, след като тя започва да го рекламира.

*Жизел Бюндхен

Хайди Клум пък е увеличила състоянието си с 20 милиона долара. Тя продължава развитието си от модел към бизнес дама, прибавяйки модна линия и новo детско шоу към успешния си ход с риалити поредицата за мода Project Runaway.

*Хайди Клум

Кейт Мос също е увеличила състоянието си като е спечелила 13,5 милиона долара през миналата година.

*Кейт Мос

Други ветерани на  Victoria's Secret в класацията са Адриана Лима – 8 милиона долара, и Алесандра Амбросио с 5 милиона долара.

*Адриана Лима

*Алесандра Амбросио 

Марката дамско бельо  Victoria's Secret се доказва като "инкубатор" за модели с дебюта на южноафриканския модел Кандис Суанпоул в списъка под номер 10 с печалба от 3 милиона долара.

*Кандис Суанпоул

Въпреки че представителките на модния елит трупат богатство, ситуацията на "по-ниските етажи" е различна, отбелязва "Форбс", пише blitz.bg.

Вижте видео: