Гениалното дизайнерско дуо Доменико Долче и Стефано Габана откриха в неделя Седмицата на мъжката мода в Милано. Модният форум, на който се изредиха дефилета на над 40 световни фешън лейбъла, очерта трендовете за сезон есен-зима 2009/2010. Противно на очакванията, икономическата криза нямаше чувствително отражение върху тенденциите  - основно поради факта, че тоалетите и концепциите на ревютата се готвят много месеци предварително. Въпреки това главните дизайнери на водещите модни къщи увериха медиите, че са съобразили предложенията си с утежнената обстановка и са се подготвили за пестеливите настроения, от които ще бъдат обхванати дори и ВИП клиентите им. Ето и кратък преглед на новостите от котешката пътечка.

Ermenegildo Zegna

Тежкарският дипломатически шик беше основното послание на ревюто на Дзеня. Палта, костюми, ризи и вратовръзки в бежовата тоналност са униформено съчетани с контрастни десени на тънки райета. Всичко това е допълнено от екстравагантни дипломатически куфарчета, които леко напомнят огромните дамски чанти сакове. Връхните дрехи са с подплата от естествена ламска и камилска вълна. Ватираните сака, кадифените панталони за езда и износените високи ботуши носят патрицианско настроение. Основните цветове в колекцията извън бежовото са бургундското червено и въгленово-черното. Този път Ерменеджилдо Дзеня разчупи традиционализма с изострени ревери на едноредните вечерни сака, ризи от коприна в екрю и 3/4 палта тип смокинг.

Екстравагантните дипломатически куфарчета на Zegna напомнят дамските чанти сакове.

Dolce & Gabbana

Екстравагантното италианско дуо се вдъхнови от Оскар Уайлд и показа военни якета с прокъсани дънки, ризи и панталони от рококо принт, както и рокерски якета от астраган. Папийонките, извезаните сака, комбинациите от моаре и жакард носят дъх на аристократичност - естествено, пречупена през футуристичния поглед на Стефано и Доменико. Кадифе на флорални мотиви, брокат и тениски, принтирани с мотиви от картината на Жак Луи Давид "Леонид на Термопилите", завършват еклектичните приумици на модистите. Дизайнерите показаха също джинси „златно издание" с детайли от 24-каратово злато по тях.

Giorgio Armani

Крал Армани, както го титулуват в Милано, показа афинитета си към мекото кадифе, използвайки наслояване или ватиране на плата. За предстоящата зима той облича господата с двуредни палта, рокерски якета в синьо, елечета с нестандартно закопчаване, жилетки с големи яки и панталони с връзки от свободно падащи материи. Цветовите комбинации варират от черно и сиво до бежово и сиво и класическо синьо и бордо.

Източник: в. "Монитор"