В московския „Манеж" се провежда церемония по откриването на „Евровизия -2009". Кметът на Москва Юрий Лужков поздрави емоционално гостите: „Чувай свят, чувай Европа, чувай Русия, чувай Москва - днес откриваме Евровизия-2009", предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние сме гостоприемна страна, гостоприемен народ и желаем на всички участници и слушатели да получат наслада от най-великия и силен празник на песента, мира и любовта", каза той. В церемонията взе участие и руският вицепремиер Александър Жуков, директорът на Първи канал Константин Ернст, изпълнителният директор на „Евровизия - 2009" Сванте Стокселиус, който и обяви, че конкурсът е открит. 

Русия за първи път е домакин на конкурса. Страната за пръв път участва на „Евровизия" през 1994 г. Първият голям успех завоюва през 2000 г. Алсу, която заема второ място. През 2003 г. „Тату" се нареждат трети. Най-големите руски успехи обаче са свързани с името на Дима Билан, който през 2006 г. става втори в Атина. През 2008 г. той триумфира в Белград, спечелвайки домакинството за Русия.