Поп-звездата Бионсе и хип-хоп изпълнителят Джей Зи ще пеят тази вечер на шоуто "MTV Europe Music Awards", организирано в германската столица, по повод 20-та годишнина от падането на Берлинската стена, предаде Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Берлинската стена, символ на Студената война, разделяща града, беше разрушена на 9 ноември 1989 г., което доведе до обединяването на Източна и Западна Германия 11 месеца по-късно.

"Наистина е хубаво на наградите да се придаде някакво значение, някакъв смисъл, а музиката е прекрасно тържество на живота", заяви американската поп-изпълнителка Кейти Пери, която ще бъде домакин на наградите в рамките на втора поредна година.

Пери добави, че шоуто ще бъде вдъхновено от мюзикъла "Кабаре" с Лайза Минели и може да се очаква да бъде по-мрачно, по-секси и по-предизвикателно от миналата година.

Наградите се раздават в Европа, но и тази година ще бъдат доминирани от големи американски имена. Лейди Гага и Кингс ъф Лиън водят с по пет номинации.

Бионсе има четири номинации, докато рапърът от Детройт Еминем и калифорнийските пънкари от "Грийн Дей" имат по три номинации. Американският актьор и певец Дейвид Хаселхоф също ще участва в шоуто тази вечер. В Германия още помнят звездата от култовия сериал "Спасители на плажа", който изпя хита "Looking for Freedom" пред половин милион берлинчани веднага след падането на Стената през 1989 г.

Едноименният му албум отбеляза рекордни продажби в страната. "Гвоздеят" в програмата тази вечер до Бранденбургската врата ще е 20-минутен мини-концерт на легендарната ирландска група Ю Ту.