Българска национална телевизия снима сериал „Порталът”, в който главна роля ще има Мария Илиева. Певицата ще изиграе Йорданка Христова, а филмът разказва за една разходка във времето, която преживяват двама мъже. По сериала работи Илиян Джевелеков-режисьор на едни от най-популярните български филми като Love.net и „Вездесъщият”.

Вчера БНТ обяви предстоящото начало на новата конкурсна сесия за филмопроизоводство. На специално събитие за медии и представители от бранша, което води Анна Ангелова от „Култура.БГ“, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание, отворените позиции за новия период от 2021-2022 година и размера на финансовата подкрепа. „Инвестирането във външни филмови проекти през последните две години беше невъзможно, заради липсата на средства и натрупани дългове.

Въпреки това БНТ не е спирала да произвежда българско кино и всеки може да го види в обществения ефир”, заяви Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията. „Поредицата „БНТ представя“ и великолепният филм за „Песните на Вазов“, който направихме и излъчихме за Деня на будителите, са само част от новите реализации от нашия екип.

Най-ценното за БНТ е историята, която пази и всички ние трябва да положим необходимите усилия, за да я съхраним и предадем на младото поколение. С особено внимание ще проследя проектите за екранизация на произведения по класически и съвременни български автори. Гео Милев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и много други знакови имена са ни оставили огромно културно наследство, което БНТ може да приюти в своя ефир “, допълни Кошлуков.

В момента продуцентският център СТФ „Екран“ работи по два нови сериала, които са в различен етап. Първото заглавие е „Порталът“, другият е с работно заглавие „Аз и моите жени“, в който сценарист е Теодора Маркова и проектът предстои да се снима през пролетта.

Програмни позиции и размер на финансиране за конкурсна сесия за филмопроизводство на БНТ за периода 2021-2022:

1. „Телевизионен семеен сериал” – 12 епизода по 54 минути, общ финансов ресурс до 1 332 000 лева без включен ДДС;
В случай, че сериалът има висок рейтинг отговарящ на критериите, съгласно чл. 65, ал. 2 от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия с опция да бъде продължен с нов сезон.

2. „Телевизионен сериал” – 12 епизода по 54 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, общ финансов ресурс до 1 776 000 лева без включен ДДС;

3. „Пълнометражен игрален филм” – с времетраене 85 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, финансов ресурс до 280 000 лева без включен ДДС;

4. „Ситком” – 40 епизода по 27 минути, общ финансов ресурс до 400 000 лева без включен ДДС;

5. „Игрален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, на младежка тематика, финансов ресурс до 72 000 лева без включен ДДС;

6. „Документален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и регионални исторически процеси и личности, финансов ресурс до 26 400 лева без включен ДДС.

Общият финансов ресурс за филмовата сесия е в размер на 3 886 400 лева без включен ДДС или 4 663 680 лева с включен ДДС.