На адреса на водещия на новините на Нова телевизия Христо Калоферов в "Люлин" са били регистрирани африкански и сирийски мигранти. Те нито живеят там действително, нито пък той ги познава, но и не може да ги отпише. "Трима бежанци. Единият, от които е дама. Хора, които никога не съм познавал. Хора, които никога не съм виждал", каза Калоферов. Това са сириец и семейство африканци от Мали, уточняват от Районна община "Люлин", където са правени адресните регистрации.

"Аблос Камара. С него е регистрирана и съпругата му - Адамс Камара. Проверихме ги в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички, но на единия той вече е прекратен, тъй като е тригодишен. Той е получен през 2014 г., а на другите двама е в процедура", обясни кметът на район "Люлин" Милко Младенов. Никой не знае къде са в момента мигрантите, записани на адреса на Калоферов. За съквартирантите си той разбира, след като полицията започва да ги търси в дома му.


"Купих това жилище от българка със съпруг арабин. Явно съпругът е регистрирал близки и приятели на този адрес. Аз съм собственик на това жилище от 5 години и оттогава полицията звъни на вратата, за да пита къде са тримата бежанци, които живеят в това жилище", уточни Калоферов.При знакови посещения на световни политици и личности в София, проверките на полицията зачестявали. Последно журналистът е търсен преди папа Франциск да дойде в България.

"Преди всеки голям концерт, преди всички събития с международно участие, тук се изсипват полицаи от 9-то РПУ, за да респектират бежанците, които ги няма. В събота сутрин, когато аз съм на работа, започват да звънят на съседите, понеже няма кой да им отвори тук, притесняват и тях. И ми лепят покани спешно да се явя в полицията и да дам обяснения къде са бежанците. Това е тормоз", допълни той. За да спре този тормоз, Христо Калоферов пише жалби - до Общината и полицията, вече пета година.

"Отидох в служба ГРАО с нотариалния си акт и казах: "Аз съм собственик на този апартамент, в който има 3-ма души, които са незаконно регистрирани и не живеят в него. Бих искал да ги махнем от този списък". "Не може", казаха от служба ГРАО, защото те трябва сами да го направят. 5 години аз не мога да убедя Държавната агенция за бежанците, че нито аз съм бежанец, нито в килера държа трима бежанци", обясни журналистът.