Иван Ласкин почина едва на 48 години на Богоявление- големия християнска празник, когато Господ прибира само най-милите си. Актьорът, който цяра България помни като Васко да Гама от село Рупча изкара последните си дни във Военно-медицинска академия в очакване на трансплантация на черен дроб. Неговият бе непоправимо увреден заради системна злоупотреба с алкохол, но лошото общо състояние на Ласкин попречи на трансплантацията.

От есента на миналата година мъжът на Алекс Сърчаджиева непрекъснато влизаше и излизаше от болници, като във ВМА дори бе в състояние на изкуствена кома, за да му се спестят зверските болки, които изпитвал. Първа новината за кончината му съобщи неговата колежка Диана Любенова в ефира на Би Ти Ви, като не издържа и се разплака.

През 1986 г. детският сериал „Васко да гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. През последните години умът и острият му език имаха свой „живот” в социалните мрежи – коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния. „Аз на устата си ключ нямам. Всичко, което мисля, излиза през челюстно-говорния ми апарат и смятам, че това се нарича почтеност”, казва Ласкин през октомври 2017 г. Ласкин умееше да описва любовта си – към дъщерите си и към Александра Сърчаджиева, и да говори публично за нея. „Всеки един изживян миг с това момиче за мен е щастие”, категоричен беше той.

Ласкин провокираше и с участията си в различни риалити формати. През 2012 г. в телевизионен ефир сподели, че има проблеми с алкохола, а в последните си интервюта отклоняваше темата с чувство за хумор. „Аз съм един средноедър българин, който обича да пие вино с приятели”, бяха неговите думи. През последните години Ласкин казваше, че пише поеми и есета. Преди да ги събере в книга, на 48-годишна възраст загуби битката за живот.