Луксозно цветно издание с пътеписи от мистични места в България е по книжарниците.

Книгата „Времето гледа с десет очи” (ИК „Сиела”) от Николай Н. Нинов описва 300 мистични обекта и повече 700 часа бродене из пътеките и съдържа 70 цветни фотографии, дело на автора.

На българския книжен пазар се появи интересен сборник с пътеписи – „Времето гледа с десет очи” (с подзаглавие „Пътеписи от мистична България”). Автор на книгата е журналистът Николай Н. Нинов, който ни запозна със своите фотописи от мистична България през 2015 г. – в книгата си „Повторени сънища”.

В новата си книга Нинов ни повежда на дълга и разнообразна разходка до различни познати и непознати мистични кътчета из цяла България, които впечатляват с причудливите си форми. В допълнение авторът-пътешественик ни среща и с колоритни, гостоприемни местни хора, които разказват вековни легенди за чудатите места, описани в изданието. Сред мистичните дестинации в книгата са Беслетският рид, дяволските воденици карай село Стояново, загадките над Розовец, Стайков камък и много други.

Ако трябва да обобщим в цифри „Времето гледа с десет очи”, то би изглеждало така:
- 300 мистични обекта
- 700+ часа отвъд пътеките
- 50 000 км зад волана

Николай Н. Нинов е журналист, писател, пътешественик. През 2012 г. печели фотоконкурса на в-к „Дневник“ „Спомен от лятото“. Решава да сподели историите за пътешествията си в книга – „Повторени сънища“, която излиза през 2015 г. с логото на „Сиела”. Сред колегите си Николай Н. Нинов е известен като търсач на неоткрити места, любител на древните загадки и тайни. Приятелите му го определят като приключенец по дух, с око за скалните вълшебства.

Освен множество цветни фотографии и подробни описания на местата, които Нинов е включил във „Времето гледа с десет очи”, за всяко от тях авторът е посочил и конкретни географски координати – в специалния GPS индекс в края на книгата.