Фенове на „Игра на тронове“, вдигнете средновековните си бокали за наздравица- HBO ще пусне серия вина посветени на култовия сериал.

Колекцията ще се казва „Седемте кралства“ и ще стане пазарен факт идната пролет като увертюра към старта на седми сезон, чието излъчване е заложено за лятото. Фентъзи напитката за ценители каналът разработва съвместно с Vintage Wine Estates, които стопанисват лозя в долината Напа и Сонома Уест.

Основно вдъхновение за опита да затворят духа на Вестерос в бутилка продуцентите отдават на Тирион Ланистър, чиято потентност, дързост и опит в дипломацията далеч надхвърлят ръста му. Остроумието на героя на Питър Динклидж и божествената напитка са като скачени съдове, а философската им връзка рефлектира в реплики като:

„Това ми е работата- да пия и да знам разни неща“, както и „Всичко изглежда по-добре с малко вино в корема“.

Сред ценителите на бакхуса е и Церсей Ланистър (Лина Хийди), която не се разделя с бутилката в ключови моменти – най-пресният е триумфалното съзерцание на взрива на цитаделата, който тя режисира, за да убие Великият врабец.

„Имайки в предвид важната роля на виното в „Игра на тронове“ създаването на официална колекция алкохол към шоуто е логичен бонус за всички фенове“, казва Джеф Питърс, мениджър лицензиране и пордажби на дребно в HBO.

Това не е първият път, в който кървавия епос по романите на Джордж Р.Р Мартин се промотира чрез пиячка. През 2014 г. австралийски производител лансира вина кръстени на воюващите родове във Вестерос. Червените вина бяха посветени на владетелите, отличаващи се с инат и чест – като Старките, а белите кореспондираха с лукавите, подмолни кланове като Фрей и Ланистър.

Пивоварна в Ню Йорк пък пусна бира, чиито етикети варират от „Железния трон“ и „Огън и кръв“ до заветното Valar Morghulis („Всички хора трябва да умрат“). Винената серия „Седемте кралства“ ще се котира от 20 до 40 долара за бутилка.