Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио ще зарадва почитателите на съвременната авангардна музика със солов концерт на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур.

Събитието е на 19 септември (понеделник) от 21:00 ч. в Чешкия център (София, бул. „Раковски“ №100). Програмата включва творби на Стеван Ковач Тикмайер и Амир Косроупур, както и импровизационна част.

„Неудържим замах, непретенциозна директност, железни пръсти“ – така описват концертите на Амир Косроупур в „Лос Анджелис Таймс“.

Музикалната история на Косроупур е доста богата – образование, започнало в най-ранно детство в Южна Калифорния, продължило в Канзаския университет, а после и в Manhattan School Оf Music, където Косроупур защитава докторат. Следват соло-рецитал в Steinway Hall в Манхатън, включващ американска музика, писана след 1975 г.,

Деветата симфония на Бетовен, изсвирена от вътрешната страна на клавиатурата (като пианистът стои в специално изрязана за целта дупка в корпуса на рояла), колаборации с театрални компании – с ТАСТ в Ню Йорк, с Shana Cordon Theatre и Quake Theatre в Боулдър, Колорадо, с Маргарита Блъш в Кънектикът; пиано-дуото Corky Has A Band (с пианиста Дейвид Бруум), чийто нов албум The Brimstone Project е амалгама от препарирано пиано, електроники и семпли от гласа на гневен проповедник.

Амир Косроупур е в България като участник в спектакъла „Разгръщане“ на Маргарита Блъш (Мансфилд, Кънектикът), част от програмата на фестивала „Панаир на Куклите“ (на 16 септември от 16 ч. в Театъра на Армията). Радио фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“, в рамките на който ще изнесе соловия си концерт New American Works + Improvisation, е платформата, препоръчана му от самия Тикмайер. След концерта „Аларма Пънк Джаз“ ще обяви и цялостната си програма до края на 2016 г.

Билетите са по 8 лв. - предварителна продажба в системата и на касите на Eventim