Известната със завидния си външен вид моделка и фитнес състезателка Биляна Йотовска и колежката й Невена Воденичарска представиха наскоро своето ново танцово шоу.

В него се преплитат еротика и екзотика, а темата е вдъхновена от източната философия. Предстои шоуто да бъде показано в едни от най-известните клубове в страната и чужбина.

Успоредно с това Биби се подготвя и за предстоящото Европейско първенство по фитнес и редица други състезания, като успява да отдели нужното внимание и на дъщеричката си Никол.

- Биляна, новото шоу, което сте подготвили заедно с Невена Воденичарска, е под знака на Акаша. Какво точно означава Акаша?

- Вдъхновението ни е от източната философия, в която се говори за енергията, която произхожда от Великия Космос. За индуизма Акаша е основата на всичко, първоизточник на материята. Тя е духът - петият елемент след водата, въздуха, земята и огъня. На хинди „акаша" означава „небе". Според много модерни схващания Акаша е колективното съзнание, съсредоточено в общ космически разум.

- Защо решихте точно около това да изградите шоуто?

- Смятаме, че темата е различна и интересна. Напоследък се стремим да избягаме от масовото, което се прави по клубовете - тип кабаре, пера, крила. Общо взето, повечето ни колеги в балетите наблягат на това. Ние винаги сме искали да бъдем различни.

- Самата ти интересуваш ли се от източната култура?

- Разбира се, тя ми е много интересна. Но напоследък съм прекалено заета, за да мога да посветя кой знае колко време на четене на литература по темата. Но пък тя ми е любопитна и виждам, че е нещо, което интригува и други хора.



- Музиката също ли е с източно звучене?

- Има такива мотиви, но все пак е модерна хаус музика, подходяща за клубовете, в които поставяме шоуто си. Вече го представихме в София, сега изготвяме лятната си програма. Ще работим с доста клубове, с „Фешън тв" (FTV) в чужбина, предстои ни участие в Кайро, в момента уточняваме темите за него. Може би „Акаша" ще бъде представена и там, но аз няма да пътувам. Представянето е на 29 и 30 май, когато аз съм на европейско първенство по фитнес в Испания.

- Откога работите с „Фешън тв"? Как се пробива в тази истинска институция в бранша?

- От около 4-5 години работим с тях. Работили сме в Дубай, Бахрейн, Монако. И двете с Невена от години работим и като модели. Специално с „Фешън тв" контактът идва от мен. Преди години спечелих техен конкурс съвместно с една верига клубове в чужбина. Оттам имаме прекрасни взаимоотношения. Когато създадохме шоуто си The Secret Garden (Тайната градина), те се свързаха с мен и проявиха интерес към нас. И започнахме първоначално в Дубай с няколко клуба. Правили сме рождените дни на един от най-големите клубове в Бахрейн, който през деня е изключително луксозен суши ресторант, вечер уникален хаус клуб. Били сме специални гости на парти на „Фешън тв" в Монако.

- За танцьорките, особено тези, които танцуват по клубове и поставят еротично шоу, се носят слухове, че обикновено правят секс за пари. Случвало ли се е да гледат на вас по този начин?

- Категорично не. Смятам, че сме си изградили имидж на сериозни момичета и се различаваме от масата „танцьорки" по клубовете. Ние сме балет. За мен думата „танцьорки" не звучи сериозно. Ние правим шоу. Освен еротика представяме и изкуство. Няма нищо лошо и пошло в еротиката, когато е поднесена по правилен, естетически издържан начин. Относно слуховете, те се носят за всеки, по всякакви поводи и без поводи. Затова не се интересувам от тях.

- Не се ли е случвало да получавате тъй наречените неприлични предложения?

- Много рядко. Хората имат респект, особено към мен. Така че такива предложения се правят много рядко. А в чужбина - категорично не. Там уважението е задължително, особено когато работим с хора като „Фешън тв", работили сме и с клуб в Лондон, който две поредни години печели награди на най-добър клуб. Именно ние го представихме на наградите, които се заснемат и отразяват много мащабно. Така че имаме достатъчно сериозни позиции, за да не се гледа на нас като на лековати момичета.



- Много известна е школата на Мулен Руж. Имаш ли амбиция да създадеш нещо такова в България и възможно ли е това?

- Защо да не е възможно? Гледала съм шоуто на Мулен Руж, то е уникално, страхотно. Ние също имаме такава тема, разбира се, тя е в много по-малък мащаб. Мисля, че не е невъзможно да се създаде подобно шоу, но са необходими доста средства. Самите ние в някои от темите си ползваме класическа балерина, стремим се да представяме различни неща, имаме над 70 тематики. Така че за всеки вкус има по нещо. Работим с боди арт, по костюмите работи Невена, всичко е ръчна изработка. Така че не може да се каже, че е невъзможно да се създаде нещо подобно на Мулен Руж, просто е скъпо.

- Познавате ли се с Ася Капчикова? Тя също се изявява с танцово шоу. Какви са ви отношенията с нея?

- Бих казала, че Ася е наш танцьор. Работили сме с нея и продължаваме да работим понякога. В добри отношения сме. При нас тя повече танцува като „фри денс" танцьор - свободен стил. Тук е моментът да й честитя за титлата „Мис Плеймейт"!

- Откъде дойде името The Secret Garden? Има такава книга.

- Да, идеята е точно от тази книга. Тя е любима на Невена. Имаме платен патент за името си за цяла Европа, а марката ни е запазена с лого, което е рисувано от мен.

- Каза, че ще се явяваш на европейско първенство. Как се подготвяш?

- Преди броени дни беше квалификацията тук, в България, която спечелих за поредна година. Моята категория е „Бикини фитнес". В добра форма съм, имам малко време до Европейското и ще наблегна на двуразови тренировки - два пъти на ден. Едната е кардио, другата - с тежести. Оттам нататък вече всичко зависи от съдиите и шанса, който ще имам. Аз лично ще се представя добре и ще дам всичко от себе си. Надявам се на добро класиране - да вляза в шестицата и да се боря за медал.



- Откъде имаш сили за толкова спорт?

- Ами намирам. Всеки си има своята мотивация и си следва целите. На мен това ми харесва и не го правя насила. Всичко, с което се занимавам, ми харесва - балетът, състезанията... Удоволствието от това да излезеш на сцена и да си шампион е несравнимо. Същото изпитвам и когато излезем на сцена с момичетата и представим някоя от новите си теми. Просто това са нещата, които ми харесват и с които се занимавам. От няколко месеца с моя колежка от категория „Бикини фитнес" - Дани Тодорова, имаме и спортна марка. Много добре продаваме и в България, и в Европа.

- Искаш да кажеш, че не спортуваш, за да изглеждаш добре, а защото обичаш спорта?

- Аз винаги съм спортувала. Това, че ми харесва да изглеждам добре, е едно на ръка. Но спортът е здраве. Като малка съм тренирала художествена гимнастика. От няколко години се състезавам, но преди това също съм тренирала и съм изглеждала добре.

- Правиш ли планове за второ дете?

- Искам, но не планираме нищо с мъжа ми Митко. Наскоро писаха, че съм бременна. Очевидно не съм. Това не е нещо, което се планува, то е хубаво стечение на обстоятелствата между двама души. Никол ме кара да й родя сестричка или братче, но сега не е точният момент. Съсредоточила съм се върху състезанията, шоуто, модната ни марка, имам и детски клуб. Още съм млада, имам време за още деца.

- Никол е на 6 години. Тя също ли проявява интерес към спорта?

- Да, от миналата година тренира художествена гимнастика в спортна школа „Левски" при Криси Щикерова. Тази година има състезание на същите дати, когато е моето Европейско.

Източник: ''Всеки ден'', сн.: Фейсбук