Ватикана изненадващо отдаде почит на британската рок легенда Дейвид Бауи с две самостоятелни инициативи на високо ниво.

Кардинал Джанфранко Равази пусна в Туитър оригинален стих от неувяхващия хит "Space Oddity" на Дейвид Бауи, издаден на плоча през 1969 година. Кардиналът е председател на Папския съвет за култура, на Папската комисия за свещена археология и на Съвета за координация на папските академии.

Официалният орган на Ватикана - всекидневникът "Осерваторе романо", помести редакционен материал под надслов "Бауи никога банален", съобщават от БТА.

"Неговите пет десетилетия на рок музика бяха извървяни с артистична суровост, която сякаш е в противоречие с двусмисления имидж, който използваше особено в началото на кариерата си, за да привлече вниманието на медиите. Би могло да се каже, че независимо от явните ексцесии, наследството на Дейвид Бауи е обвито в своеобразна, строго лична уравновесеност, чийто израз е стройната му като обтегната струна фигура. Това е музикална личност, която никога не е банална и е постепенно изградена благодарение на честите набези и в други форми на изкуството - преди всичко живописта, но също така киното и театъра - както и на откритостта към безбройните внушения. Тръгнал от английския бийт в средата на 60-те години (на миналия век), със своите 25 диска Бауи прекосява пространствата от соул до ритъм и блуз, от фолк до глам рок. Създаде истински перли като "Heroes" (Герои) - семпъл рок химн, посветен на децата от Берлин, все още разделен от стената. Успя да предизвика растящ консенсус през годините", изтъква "Осерваторе романо".

Според собствените му предсмъртни признания, духовните терзания на младини са превели Дейвид Бауи през будизма, философията на Ницше, сатанизма и християнството. По време на "християнската фаза" в средата на 70-те години на миналия век той издава албума "Station to Station" (буквално "От спирка на спирка"), чието заглавие е вдъхновено от 14 етапа (спирки) по Кръстния път на Исус Христос.