Писателят Джордж Мартин, на чието произведение е основан популярният в цял свят сериал „Игра на тронове“ (Game Of Thrones), призна, че не няма да успее да допише поредната книга преди излизането на шестия сезон от поредицата.

Книгата „Ветрове на зимата“ няма да бъде публикувана до започването на шестия сезон на „Игра на тронове“ през април – пише Мартин в блога си и поднася своите извиненията на читателите. Той добавя, че забавянето е разочаровало редакторите и издателите, ТВ канала HBO, който снима сериала, литературните агенти и преводачите на книгата на чужди езици.

Джордж Мартин не казва кога ще публикува книгата. Първоначално той бе обещал да я завърши до края на октомври 2015, а след това на 1 януари 2016 г.

Цикълът на Мартин „Песен за лед и огън“ досега е съставен от пет книги, по които са заснети пет сезона от сериала „Игра на тронове“.

Действието се развива на два измислени континента, където аристократични родове си съперничат за господството над седемте кралства, а в същото време над човечеството надвисва екзистенциалната заплаха от страна на неземни сили, пише БГНЕС.

Сн.: Getty Images/Guliver