На 21 декември излиза от печат „Любов и секс в Древен Рим“, още едно интригуващо заглавие от автора на „Един ден в Древен Рим” – Алберто Анджела!

С „Любов и секс в Древен Рим“ (превод: Юдит Филипова, 336 стр., цена: 18 лв.) любимият ни екскурзовод из голямата история на Древен Рим, разказана през хиляди малки истории, открехва вратата към интимния свят на нашите предци. Ще видим как са се обличали древните римляни, как са съблазнявали представителите на другия пол, как са целували... Ще разберем какви са били най-съкровените им вкусове и предпочитания, имали ли са афродизиаци, ползвали ли са трикове за разпалване на страстта. Авторът стъпва върху познание, почерпано от археологически обекти, лабораторни данни, редица постижения на науката за античността, древни текстове, стотици артефакти от музеите, фрески, статуи и графити от Помпей и Херкулан. Тази майсторски написана книга балансира умело художествения текст и прецизността на историческото изследване, увлича още с първите редове и се чете с истинско удоволствие.

Българските читатели вече познават Алберто Анджела – италианския палеонтолог, журналист и документалист с удивителна космополитна култура. На литературния пазар у нас можете да намерите „Един ден в Древен Рим“ и „IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя“ – впечатляващи книги за разцвета на империята по времето на император Траян. И трите заглавия се отличават с поразителна изчерпателност и достоверност - съживяват руини, разказват вицове, показват как са се секли монети, какви кулинарни удоволствия и сексуални практики са вълнували великия римски мегаполис.