Клубът на приятелите на Япония „Нихон Томоно Кай“ организира интерактивно представяне на „Духът на Япония“ в световната архитектура, изкуство и дизайн през XX и XХI в. на 29 октомври в София в Клуб „Перото“ в НДК от 18:30 ч.

Входът е свободен. Специалното събитие е част от 26-ите дни на японската култура и се организира под патронажа на Посолството на Япония в България. С филми, слайд шоу и презентация лектор от Фондация „Аматерас“ ще покаже пред българската публика голямото влияние на японските творци през призмата на вековната традиция и мирогледа на далечната страна.

Събитието цели да популяризира у нас майсторството на японските автори със световна известност Сусуму Шингу, Исаму Ногучи, Кан Ясуда, Шигеру Бан, Фумихико Маки, Кендзо Танге, Исей Мияки, Йоши Ямамото, Кенджи Екуан, Сузуми Тачи, Масахико Инами и други. Лекцията ще наблегне на темата връзка на дух и проявлението му в живия живот, а интерактивното представяне ще покаже красотата на японските градини, бонзай, хартиена архитектура, прозрачен автомобил, влака стрела и редица други уникални достижения на новаторското мислене, идващо от вековната традиция и философия на Япония.

По време на събитието проф. дфн Нако Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“ ще представи специалното издание „Япония – тематична енциклопедия“, което разкрива Страната на изгряващото слънце в нейните различни аспекти – със страховитата, но изумителна природа, с древната и загадъчна история и бурно икономическо и технологично развитие в настоящето, с богатата култура преди и сега, с всичко онова, с което загадъчната японска култура привлича и възхищава и днес.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.