Гранд-дамата на световното кино Клаудия Кардинале пристига в София за премиерата на новия филм с българско участие "Имало едно време един уестърн".

За първи път във филма Клаудия Кардинале играе себе си. Лентата е дебют в голямото кино на режисьора Борис Десподов. Сценарият е на Захари Карабашлиев, а изпълнителен продуцент на проекта е Красимир Иванов. Премиерата е утре вечер в Националната опера и балет в София.

Кримикомедията бе заснета миналия февруари в пустинята Табернас - там, където преди 47 г. Серджо Леоне режисира Клаудия Кардинале в "Имало едно време на Запад".



В последния снимачен ден голямата актриса взема лист и химикал и рисува родната си къща в любимия ѝ Тунис - града, в който е родена и израсла. Кардинале подарява рисунката на изпълнителния продуцент на филма Красимир Иванов. Най-отдолу тя е написала и своето послание "Краси, ще се видим на премиерата".



В рамките на посещението си актрисата ще има още няколко появи. В четвъртък, 8 октомври от 14 ч. в аулата на НАТФИЗ тя ще бъде удостоена с почетното звание Doctor Honoris Causa на Академията за театрално и филмово изкуство "Кръстю Сарафов".

Министърът на културата Вежди Рашидов е поканил звездата на разходка из разкопките при ларгото.

При миналото си гостуване през 2011 г. Клаудия Кардинале беше наградена с най-високото отличие на Министерството на културата - орден "Златен век", за цялостния си принос в развитието на световното кино, както и с наградата на София от община София за цялостния ѝ принос към световната кинематография.

Сега актрисата ще получи почетната научна степен от НАТФИЗ "доктор хонорис кауза". Това ще стане на церемония в академията на 8 октомври. Заради нея от НАТФИЗ дори молят продуцентите на лентата "Имало едно време един уестърн" да изпратят мерките на Кардинале. Те им трябват, за да да ушият за нея специално професорска тога и шапка, с които актрисата да е на церемонията.