Лекция и демонстрация от проф. Юджи Ямада и проф. Джиничи Каваками на тема „Истината за японските нинджи“ ще се проведе в Столичен куклен театър (салон „Гурко“ 14) на 24 септември от 18,30 ч. Събитието е част от 26-тите дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония в Република България.

Японските нинджи са известни по цял свят, но реалните факти около тях са забулени в мистерии. Лекцията на Юджи Ямада – проф. по японска средновековна история в Университета Мие ще даде ценни отговори за тяхната история и истинска същност. Юджи Ямада е автор е на множество книги и проучвания за нинджите като културен феномен в японското средновековно общество.

Историческият термин „шиноби“ означава хора, които извършвали шпионаж и саботажни акции в размирните времена на средновековна Япония (14 – 17 в.) Най-многобройни били „шинобите“ в провинции Ига и Кока. През мирните времена, „шиноби“ продължили своето съществуване като наемници на едрите феодали даймьо, но тяхната дейност оставала скрита от очите на широката общественост. Сред обичайните им мисии били проникване в замъка на врага, прескачайки ровове с вода или изкачвайки високи стени, различни разузнавателни задачи, саботажи, палежи, покушения... Именно поради това забулено в тайна съществуване, обществото започнало да нарича тези хора „нинджи“ – тайни агенти за специални поръчения и да им приписва свръхестествени способности и техники за битка и оцеляване „нинджуцу“.

Проф. Джиничи Каваками ще направи атрактивна демонстрация по древното бойно изкуство на японските нинджи на сцената на Столичния куклен театър. Той се смята за последния велик майстор и единствения наследник на автентичното изкуство на нинджите „нинджуцу“. Джиничи Каваками е 21-вият глава на фамилията Кога-бан и почетен директор на Музея Ига-рю Нинджа в град Ига – родното място на японските нинджи.