Дъждът над столицата се смили над почитателите на джаза в сряда вечерта, спря да вали и така, вторият концерт от Летния фестивал на БНР „Под откритото небе на София“ остана на сцената пред Народния театър „Иван Вазов“.

След представянето на Оркестъра за народна музика, във вторник, снощи беше ред на Бег бенда на БНР да зареди с положителни емоции публиката, изпълнила целия площад пред театъра.

Изненада за почитателите на джаза беше това, че гостите на състава бяха двама, а не един както се очакваше. Естествено голямото име на сцената беше световноизвестният саксофонист Джери Бергонци, а към джазмените с диригент Антони Дончев се присъедини и пианистът Петър Карадонев, който е бил част от бенда, след което е заминал да учи в САЩ, където и до момента работи като музикант.

Маестро Дончев представи с малко думи големия артист от света на джаза Джери Бергонци. След това за неговата сила в импровизациите заговориха шестте му авторски пиеси, композирани за биг бенд. Програмата започна с „Он дъ бринг“, „Търт рей“, след което логично дойде и „Форт рей“ със солист тромпетистът Венци Благоев. И точно след края на пиесата небето над откритата сцена на фестивала огря в пищна заря. След неочакваната, красива пауза джаз феерията продължи с пиесата „Джоунс“ и баладата „Къмитед“. Зрителите имаха удоволствието да чуят и джаз стандарта „Джъст френдс“, обогатен от невероятния новаторски стил на Бергонци . Концерта завърши с бурни овации и бис.

„Оркестърът е изключително щастлив, че за една година имаше възможност да свири с трима от най-големите таланти в джаза - Джордж Гарзон, Джо Ловано и сега с Джери Баргонци – каза маестро Дончев. - За самите музиканти е изключително предизвикателство, че могат да работят и да се обогатяват от великите изпълнители на съвременния джаз.“

„Не съм изненадан колко добър е Биг бенда на БНР, тъй като от колеги знаех какви чудесни професионалисти са те. Със сигурност за мен беше по-голямо удоволствие да свирим заедно, отколкото за тях – заяви г-н Бергонци. – Зареждам се от енергията на талантливи млади хора, каквито до един са вашите джазмени.“

Последният концерт от Летния фестивал на БНР „Под откритото небе на София“, в който тази вечер ще се представи Симфоничният оркестър, ще започне в 20,30 ч. Поради дъждовете и ниските температури в столицата, няма да е възможно спектакълът да е на площада пред Народния театър. Концертът ще се състои в първо студио на БНР. Входът остава свободен до запълване на местата в залата.



Снимки: Булфото