Новото събитие от фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ е срещата с Октавиан Совиани (Румъния) и представянето на неговия роман „Животът на Костас Венетис“ в програмата ПроZZи.

Тя е организирана с любезното съдействие на българските му издатели от „Парадокс“ и ще се състои на 13 юни от 17:00 ч. в хотел „Кристал Палас“, ул. „Шипка“ № 14.

В разговора с автора ще се включат преводачката Ванина Божикова и издателката Доротея Монова. Музиканти от Софийската филхармония ще изпълнят класически музикални миниатюри от края на XIX в., които ще илюстрират пътя на героя Костас Венетис от Истанбул през Виена до Париж.

Герой, който никога няма да забрави гръцкия си произход – роден и закърмен със сиртаки!

А ето и информация за другите гости на фестивала:

Амир Ор е роден в Тел Авив през 1956 г. Автор е на единадесет стихосбирки на иврит. Неговите последни книги са „Сърце звяр” (2010), „Пророчеството на лудия” (2012) и „Плячка” (Избрани поеми 1977-2013). Неговите стихотворения, преведени на повече от четиридесет езика, са публикувани във водещи сайтове за поезия, списания и антологии, така както и в двадесет книги в Европа и Америка. Той е чел и изнасял лекции на множество фестивали и конференции. Носител е на израелски и международни поетични награди сред които Pleiades tribute (SPE 2000) „за значителен принос в световната поезия”, Fulbright награда за писатели, наградата Bernstein, Поетическата награда на министър-председателя Леви Ешкол, на литературната награда на Фестивала на поезията в Тетово Oeneumi (2010), на наградата за стихове, посветени на виното от Стружките поетични вечери (2013) и международната литературна наградата „Стефан Митров Любиша” (2014) на театъра на град Будва.
Амир Ор е превел на иврит осем книги поезия и проза, включително „Евангелието на Тома”, „Истории от Махабхарата” и „Лимб разхлабващ желание” - антология на гръцката еротична поезия. За неговите преводи от старогръцки той е удостоен с наградата на Израелското министерство на културата. Учил е философия и сравнителна религия в Еврейския университет в Йерусалим, където по-късно чете лекции за старогръцката религия. През 1990 г. основана Поетическо общество „Хеликон” и по-късно работи като негов главен редактор и артистичен директор. Той инициира и разработва негови различни проекти, включително списание за поезия „Хеликон” и неговата поредица стихосбирки, Международния поетически фестивал Sha'ar и Иврито-арабското училище за поезия „Хеликон”.
Днес Амир Ор работи като редактор на поредицата за поезия „Catuv”, както и като национален редактор на международните поетични списания „Атлас” и „Блесок”, и като национален координатор за инициативата на ООН „Поети за мир”. Той е един от основателите на Европейска асоциация на програмите по творческо писане (EACWP), на Международен кръг на поетите и на Световно движение за поезия (World Poetry Movement).

Сара Пери пише проза и поезия. Нейният първи роман е номиниран за наградата Mslexia за непубликувани автори жени и сега тя работи върху ръкописа заедно с Лора Уест и Дейвид Хъгам. Миналата година тя е била млад писател резидент на Cityread и е избрана от Cityread и Spread The Word да напише 24 стихотворения за Сохо, които в момента са в печат. Тя също е член на поетичната група Kid Glove, които са артисти резиденти в неправителствената организация Roundhouse тази година. През 2013 тя е номинирана да бъде Лондонски млад поет лауреат. Сара също участва и организира джендър програми за социална справедливост и използва поезията като средство да преподава емоционална грамотност и самоуважение на млади хора.

Дженк Гюндогду е роден в Анкара през 1976 г. Следвал е икономика и режисура, дипломира се в Департамента по сценични изкуства към Факултета по изящни изкуства на Университета в Коджаели. Публикува поезия, проза и интервюта в редица периодични издания и книги. Гюндогду е главен редактор на списанието за съвременна литература "Üç Nokta", което излиза от 2001 г. От 2005 г. съвместно с Шереф Билсел издава годишното издание за алтернативна поетика "Şiir Defteri". През 2013 г. за книгата си "Issız" получава наградата за поезия "Метин Алтъок". Живее и работи в Истанбул.

Катержина Рудченкова (1976) е носителка на редица награди: немската награда за лирика „Хуберт Бурда“ (2003), през 2014 година стихосбирката й „Стъпки по дюните“ получи чешкия литературен приз в категория Поезия „Магнезия Литера“. Още с дебютната си стихосбирка „Лудвиг“ (1999) Катержина Рудченкова се вписа в групата на най-изразителните чешки поетични гласове. За творчеството й от самото начало са характерни контрастът между провокативната откровеност и съзнателната, отчетлива стилизация; напрежението между откритостта и метафоричността, между чувствеността и хладината, между интензивната материалност и настойчивото й екзистенциално превъзмогване.

Антош Войцик е поет, писател и пърформър. Той е победител на Слам състезанието на неправителствената организация Roundhouse през 2013 и е член на поетичната група Kid Glove и Burn After Reading. Пише за The Flashnificents blog. Той е артист резидент на Roundhouse и е бил част от Poejazzi’s cross-art collaboration, Howl 2.0. Представял е своята поезия из Обединеното кралство на фестивали като Poetry&Words в Гластонбъри, Bestival, In The Woods и на престижни събития като TEDx EastEnd, Tongue Fu, Bang Said The Gun, Outspoken и др. Бил е поет-треньор в проект за междуучилищен слам WORDCUP 2014 и води поетични и писателски уоркшопове в различни училища. Пише за да се учи и грижи за хората.

Милан Добричич е роден 1977 г. в Белград. Завършва сръбска и световна литература в Белградския университет. Един от основателите на неправителствената организация „Treći Trg” (www.trecitrg.org.rs) и Белградския международен фестивал на поезията и книгата. Работи като преводач от английски и италиански език. Публикувал е поезия и проза в списания в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Франция, Полша, Румъния, Испания/Каталуния, Турция, Македония. Издава два кратки разказа в колекцията „Най-кратките разкази” 2006 (Алма, Белград). Публикува в съавторство прозаичната книга „Дневник 2000” (CSM, 2001), стихосбирките „Налягане” (CSM, 2002), „Рамкирайки мозъците им” (Treći Trg , 2006), „Благословени лузъри” (Društvo Istočnik, 2009) и „Лирична поезия и неща...” ( Treći Trg, 2013), двуезичната стихосбирка избрано „Благословени лузъри” (Treći Trg, 2013), сборника с разкази „Луга” (Treći Trg, 2010), както и колекцията от кратки бележки „O” (Treći Trg, 2014). Участник в проекта WordExpress като поет и преводач. Негови неща са превеждани и публикувани в списания на английски, френски, полски, румънски, чешки, словенски, турски, иврит, македонски, руски и латвийски.

Селахатин Йолгиден е роден в Истанбул през 1977 г. Публикува поезия от 2000 г. Автор е на книгите: Su Kıyısında Kimse Yoktu (2004), Gün Geceye Küstüğünde (2007), Unuttuğum Limanlar (2009), Lacivert Bir Oyundu İkimiz Arasında (2011), Eve Geç Kaldım Yalnızlık Bekler (2013). Живее в Истанбул.