Британската певица и бъдещ космически турист Сара Брайтман ( 54 г.) сравни подготовката за полет до Международната космическа станция / МКС /, която тя провежда в центъра за обучение космонавти край Москва, с ръководенето на оркестър.

"Това е като да дирижираш оркестър, или да пееш на сцена", каза певицата в интервю за вестник "Сънди таймс". "Когато дирижирате оркестър, не можете да разбирате от това само малко - няколко ноти тук, няколко ноти там. Трябва да разбирате от всичко - от "A " до "Я", казва Брайтман, която трябва да полети към МКС през септември на борда на руския космически кораб "Союз TMA".

Според певицата, която е продалла повече от 30 милиона диска, подготовката й в Звездното градче й отнема по 16 часа на ден, от които 4 часа за изучаването на руски език. Именно на руски тя слуша ежедневните лекции.



Веднъж седмично участниците в полета полагат устен изпит, което винаги я плаши. "Не съм полагала изпити откакто бях ученичка". Сега тя е в почивка и трябва да поднови подготовката си за полета на 11 март.

Въпреки трудностите, звездата от мюзиклите "Котките" и "Фантомът от операта" няма намерение да се отказва от полета, който ще й струва повече от 50 милиона долара.

Брайтман ще бъде първата професионална изпълнителка, която ще пее в орбита. Тя ще го направи към края на полета, когато тялото й се адаптира към условията на безтегловност. Какво ще бъде изпълнението й, още не е решила, пише БГНЕС.