На 11 декември 2014 г. (четвъртък) в 18.30 в Националния етнографски музей в София (ул. „Московска“ 6А) посетителите ще имат възможността да се насладят на живо на две от най-популярните фолклорни и етно джаз формации у нас – Ева квартет и Дива река.

Концертът на най-популярната по света българска акапелна формация ще бъде първи и последен за годината у нас. Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Спасова и Даниела Димитрова са четири момичета от „Мистерията на българските гласове“, които през 1995-а година се събират с идеята да открият нов прочит на българския фолклор. За целта работят с млади български композитори, като Красимир Кондов, диригентът на квартета Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов. Следват 19 години изключително успешни турнета на всички континенти и десетки фестивали, два акапелни албума - „Български фолклорни дарове“ и „Хармонии“. През 2012 година на световния музикален пазар излиза съвместният им албум с френския композитор Хектор Зазу - „Арката“, който и до днес е най-мащабната продукция в световната етно музика с участието на повече от 50 музиканти от 13 държави. Списъкът включва имената на Laurie Anderson (САЩ), Ryuichi Sakamoto (Япония), Robert Fripp (Великобритания), барабанистa на R.E.M. – Bill Rieflin (САЩ), Djivan Gasparyan (Армения), Bill Frisell (САЩ), Zoltan Lantos (Унгария), Nils Peter Molvaer (Норвегия) и много, много други.

В момента Ева Квартет работят по следващия си албум, а посетителите в четвъртък ще имат ексклузивната възможност да чуят и малка част от него на концерта.



След тях събитието ще продължи с участието на „ДИВА РЕКА“ - проект за акустична етно музика на основата на българския фолклор. В инструменталния квартет участват Костадин Генчев – кавал, Димитър Христов – тамбура, Стела Петрова – контрабас, и Петър Митов – перкусии. Музикантите се събират в този проект, за да покажат един по-различен поглед върху българския фолклор и една по-различна естетика на музициране. Композициите са направени с много вкус и прецизност, а от импровизациите им струи виртуозност, енергия и чар. В проекта „ДИВА РЕКА“ музикантите пренасят огромния си опит от участия в много различни формации и проекти по света.

Любителите на модерния прочит на фолклора ще могат да се насладят и на настоящата експозиция-базар в Националния етнографски музей - „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Тя представя работите на трима великолепни български майстори - Мария Панева – традиционна бродерия, Лидия Раева – художествени тъкани, и Михаил Кочев – накити и ножове от дамаска стомана. Всеки ден до края на януари в рамките на изложбата посетителите ще могат да наблюдават демонстрации по тъкане на вертикален стан, да поговорят с майсторите и даже да си закупят техни произведения - със сигурност един великолепен подарък за предстоящите празници.

Националeн етнографски музей е на ул. „Московска“ 6А, София.

Билети за концерта на Ева квартет и Дива река се продават на място.