Танцьорката Сейка Адзума, „шихан“ от танцова школа Адзума, идва в София, за демонстрация на японски традиционни танци.

Столичният куклен театър ще бъде домакин на събитието, което ще се проведе на 13 ноември от 18.00 ч. в салона на ул. „Гурко” 14. Демонстрацията е част от Дните на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония и Японо-български икономически комитет.

Сейка Адзума ще представи пред българската публика красотата и изяществото на традиционните японски танци и ще разкаже за движенията, дрехите, перуките и други елементи, които се използват при изпълненията.

Танцовата школа Адзума е с история и традиции на повече от 200 години. Основана е от Адзума Тодзо, хореограф, работил в известния през периода Едо Кабуки театър Ичимура-дза в днешно Токио.

Сейка Адзума изучава танци от 3-годишна възраст при известната преподавателка Адзума Кимика, а на 6 г. прави първия си дебют на сцената на известния шинтоистки храм в Камакура Цуругаока Хачимангу. На 25 г. влиза в редиците на професионалните танцьори, а днес вече като „шихан“ от школа Адзума преподава танци на своите ученици, изпълнява сценични и религиозни танци. Виртуозната изпълнителка на т.нар. сей но май, саги-мусуме и други женски танци се радва на изключително висока оценка въпреки младостта си.