В миналото актьорът имаше сериозни проблеми със забранените субстанции.

Той бе обвиняван в притежание на кокаин, крек и хероин, заради което след това се наложи да влезе за лечение в клиника.

Говорейки за тези отминали дни, звездата от „Железният човек“ призна, че да бъде човек „обсебен“ от нещо е просто фаза от живота.

По темата за побеждаването на пороците си, Робърт Дауни сподели пред списание Vanity Fair:

„За някои хора това е просто функция на възрастта. Напълно нормално е хората да се вманиачават в нещо за едно определено време и след това да го оставят на мира“.

49-годишният актьор, който дори лежа за малко в затвора, споделя „Работата е един от начините, за да избягаш от тези окови. Много хора успяват да се спасят за малко, но не се променят в дългосрочен план.

Номерът е да скъсаш с този порок и да превърнеш този кръст, на който сам си се разпънал, в закалена стомана, която ще те държи здраво стъпил на земята.”

Наскоро стана ясно, че 20-годишният му син Индио също има проблем с наркотиците. През юни той бе арестуван за притежание на дрога, но известният му баща побърза да го защити.

"Той пропадна в бездната доста по-бързо, отколкото аз. Днешните младежи са изложени на истории, склонности, влияния, чувства, нужда или несподелени травми, които по наше време не бяха толкова широко достъпни", казва актьорът.