Актрисата Деси Тенекеджиева се завърна от Италия, където бе официален гост на набиращия все по-голяма популярност Mare Fesival в сицилианския живописен остров Салина.

За трета поредна година директорът на фестивала Масимилиано Кавалиери събра италиански звезди и гости от различни области на изкуството- кино, музика, театър, мода, като Голямата награда на Фестивала носи името на незабравимия италиански актьор Масимо Троизи.

Консултант на културното събитие е българката Ива Иванова, която от дълги години живее и работи в сферата на киното в Италия.

Деси Тенекеджиева бе поканена като специален международен гост, заради многото си сериозни ангажименти в италианското кино като актриса и продуцент, но влезе в ролята и на музикална звезда на 3-тата вечер от фестивала, като италианската й песен ”Io sono il Vento” предизвика бурните аплаузи на многобройната публика.

Мини концертът на българката бе предшестван от ефектно ревю с участието на много от носителките на титлите Мис Италия през последните години.



На закриването на Mare Fesival, Деси Тенекеджиева връчи специална награда на патрона на фестивала Мария Грация Кучинота - една от най-обаятелните и обичани италиански кино актриси, изгряла с ролята си в култовия филм „Пощальонът” с Масимо Троизи, заснет именно на сицилианския остров Салина. Двете актриси са много близки и вече работят по общ филмов проект, който ще осъществят през следващата година.



Нека припомним, че Деси Тенекеджиева е популярна в Италия преди всичко заради ролята си на Мария Медичи в историческия филм на голямата легенда на италианското кино Ерманно Олми. Лентата спечели 9 награди Давид ди Донатело/италианският еквивалент на Оскарите/, стана най-добър Европейски филм на годината и бе включен в официалната програма на кинофестивала в Кан. По този начин Деси Тенекеджиева стана първата българска актриса в историята на родното кино, дефилирала на червения килим на Кроазет и представила страната ни на най-престижния кинофорум в света с филм от официалната му селекция.



След края на сицилианския фестивал Деси остана на кратка ваканция, за да разгледа и останалите шест райски острови, сред които Липари, Вулкано, Панарея и стана свидетел на активното изригване на вулкана на Стромболи.