Началото на 2012 г. е и върви трескава подготовка за олимпийските игри в Лондон.

Остава да се изберат младите певци, които да участват в хора "Гласове на младежката музика" и да пеят на откриването на игрите.

Диригентът Ричард Фростик е решил в него да се включат 10 момичета и момчета - пет от Бразилия и пет от България. Затова и пристига у нас, а на прослушванията пред него се явяват над 500 ученици от музикални училища.

Вечерта след прослушването едно от тях разказва на семейството си за Фростик, после всички си лягат. Късно през нощта звъни телефонът на майката на момчето. Директорката на музикалното училище "Любомир Пипков" Милка Митева е на другата линия. "Какво пак си направил?", пита жената сина си. Но по телефона разбира, че той е избран да замине за Лондон.

Всички не спят от вълнение. Жената е съпругата на известния певец Тони Стораро. А момчето е Фикрет - първородният син на изпълнителя, когото всички наричат галено Фики.

Той пътува два пъти до Острова и това е първото му излизане зад граница сам. Единия път заминава за Лондон за две седмици. Репетира в Кралската академия, а след това и за самата олимпиада. От нея се връща и с отличие - статуетка на златист микрофон и наградата "Олимпийски глас", която се дава за най-добро изпълнение в хора. От 140 души само петима си тръгват с нея.

Малко след това идват и другите успехи за Фики - още незавършил училище, прави първия си дует с баща си, подписва договор с "Пайнер" и идват поканите за различи участия.

А пътят му май е предначертан от малък. Ражда се в Шумен, но когато е на година, семейството му се мести в София. "Тогава баща ми прави дебюта си, идва в столицата, защото иска да се развива", обяснява Фикрет. Певческия талант наследява не само от баща си. Баба му е народна певица, а дядо му свири на акордеон.

Те много се грижат за него още от малък. Фики е с тях и когато за първи път излиза на сцена едва 4-5 г-годишен. Тогава са на сватба на свои близки, Фики се качва на подиума, взема микрофона и изпява естрадна песен. "Мечтал съм от много малък да пея, да съм на голяма сцена и ето че малко по-малко се случват нещата", казва той.

"Детето е талантливо, трябва да му помогна да се развива", казва си Тони Стораро. Записва го едва 7-годишно да свири на пиано, ходи и на уроци по пеене. Фики решава да кандидатства в музикалното училище "Любомир Пипков" в специалността поп и джаз пеене. Приемат го с пълен отличен и тази година завърши училище. Той има много почитателки, но решава да е без дама на бала си. За него си поръчва специално червен костюм. "Исках да съм различен, а и цветът ми отива", смее се той. Преди срещата със съучениците семейството му събира близки, за да го изпратят, в голямо заведение около 400 души са в залата, за да го поздравят за бала.

Сред гостите са Евгени Минчев, бизнесменът Петко Димитров, почти всички попфолк изпълнители като Галена, Преслава, Софи Маринова, Бони. Сред тях е и 11-годишният брат на Фики - Емрах, който май е единственият от семейството, който все още не е пропял. "Учи в спортно училище и още не знае с какво иска да се занимава, макар и той да е много музикален", обяснява Фикрет. Майката на Фики също не се изявява на сцена. "Тя е домакиня и се грижи за брат ми, което не е никак малко", казва младият певец.

След края на гимназията той няма дълго да почива. Сега пътува много, защото участва в турнето на "Пайнер". Но скоро ще кандидатства в Националната музикална академия. "Мисля, че няма да имам проблем с влизането, щом съм бил в Националното музикално училище, където школата е наистина добра", казва той.

Въпреки че кариерата му започва с попфолк музика, синът на Тони Стораро много харесва естрадата. И често по участия изпълнява и песни на Васил Найденов, Орлин Горанов, Лили Иванова.

"Харесвам и арендби и соул музика. Изпълнявам песните на Стиви Уондър, Лайънъл Ричи. Най-любимият ми певец е Тоше Проески", разказва Фики и мечтае, ако не да пее на една сцена с тях, поне да се запознае със звездите на естрадата. Дори сега преговаря с композитори от този жанр, за да му напишат песен.

Дотогава обаче едно е сигурно - ще има ново парче, и то дуетно - с Галена. Това ще е втората им обща песен след успеха на "Кой". Нищо чудно да направи още един дует с баща си.

Покрай всички участия

не страда от липса на внимание. Понякога трудно може да обядва, без да го прекъснат за снимка или автограф. Но пък все още си няма приятелка. "Надявам се и това да стане", усмихва се той.















Фики

Източник: "24 часа"