Знаменитости, поверили финансовите си дела на компанията Liberty се оказаха овързани в една от най-мащабните схеми за укриване на данъци във Великобритания.

Liberty е компания, разработваща стратегия за плащане на данъци.

Компанията генерирала изкуствени загуби от офшорки и разработила схема за клиентите си, която им позволила да плащат данъци в много по-малки размери. Инвеститори на компанията са звезди като Джордж Майкъл, сър Майкъл Кейн, Гари Барлоу от Take That, певицата Кейти Мелуа, известни лекари, партийни спонсори.



Сп. The Times се е сдобило със секретен списък с имена на известни личности, възползвали се от услугите на Liberty. Разследването срещу тях се води от цяло десетилетие, но едва сега стават ясни имената, на онези, които са се възползвали от услугите им.

Член на компанията, който плаща 70 хил. лири за услугите им е можел да спечели до 1 млн. лири. Скандалното е, че Liberty се възползвала от вратички в закона и е действала легално.

Самият Джеймс Камерън се застъпи за Гари Барлоу и припомни, че певецът участва в мащабни благотворителни кампании и е направил много за британското общество.

Членове на Лейбъристката партия и тази на Демократите обаче се изказаха твърдо против дейността на компанията и изтъкват, че заради подобни схеми страда здравеопазването и образователната система в Англия.

Ако данъчната стратегия на Liberty се криминализира, то инвеститорите й ще трябва да връщат милиони на държавната хазна.