На 7 юли 2014 излиза от печат „Убийството на Линда“ – книга първа от нашумялата скандинавска поредица трилъри, заложила на безпардонния детектив Еверт Бекстрьом!

„Убийството на Линда“ (превод: Ева Кънева) е пропит с ирония и сарказъм роман за едно привидно „обикновено“ убийство. Млада жена, курсантка в Полицейската академия, е намерена мъртва в апартамента на майка си в шведския град Векшо. Циничният комисар Еверт Бекстрьом оглавява разследването, но прийомите му го провалят. За щастие, будният ум и отличният полицейски нюх на Ана Холт и Лиса Матей, които впоследствие поемат случая, вдъхват надежда в тържеството на професионалния морал над бездушието и егоизма.

Роден през 1945 г., Лейф Г. В. Першон е гросмайсторът на актуалната шведска крими-литература. Той е носител на няколко престижни отличия, в това число „Стъклен ключ” за най-добър скандинавски трилър, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели благоразположението на критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество. Неговите мрачни, заплетени, напоени с хумор и сарказъм криминални романи смесват реализма на Балзак и Дикенс със закоравелия жаргон на Джеймс Елрой.

В началото на годината канал FOX поръча заснемането на тринайсет епизодa въз основа на прочутите книги за антигероя Бекстрьом, а това само по себе си е събитие, защото никога скандинавска серия от романи не е вдъхвала живот на американска филмова поредица.