Клиповете на Адел, Arctic Monkeys, Radiohead и редица други изпълнители на независими компании ще бъдат блокирани в YouTube, тъй като са отказали да подпишат новите условия на компанията майка Google.

Причината за предоговарянето е подготвяната от YouTube нова абонаментна услуга.

Говорител, представляващ независимите лейбъли, коментира, че сайтът за видеосподеляне прави "смъртоносна грешка в полза на комерсиалното, тълкувайки погрешно случващото се на пазара". От YouTube пък твърдят, че предоставят нови "източници на приходи" за музикалната индустрия "в допълнение на стотиците милиони долари, които генерират годишно за своите музикални партньори".

Видеата на независимите изпълнители ще бъдат блокирани до дни, ако условията не бъдат предоговорени, казват от компанията.

До този момент трите най-големи издателски компании Universal, Sony и Warner – са се съгласили с новите правила. По-малките обаче задържат. Някои от тях открито заявяват, че са им били предложени "крайно неприемливи условия". Китаристът на Radiohead Ед О'Брайън коментира, че Google се опитва да принуди лейбълите да приемат по-ниски такси.

"Опитваме и ще продължаваме да опитваме да убедим YouTube колко е важна независимата музика за всеки такъв канал и защо трябва да бъде оценявана в съответствие с това", отбеляза Алисън Уенам, която представлява общността на независимите музиканти.

"Като не осигурява на своите абонати достъп до независима музика, YouTube се тласка към провал. Мнозинството независими компании по света са разочаровани от липсата на уважение и разбиране, демонстрирани от компанията", допълва тя.

Част от европейските независими лейбъли са се обърнали за помощ към Европейската комисия.

В същото време Би Би Си отбелязва, че ако видеата наистина бъдат блокирани, те ще останат на платформата и ще бъдат достъпни чрез канали като Vevo.