Децата от лятното училище в Природонаучния музей откриха нов вид насекомо за България - Belonochilus numenius.

Единият от практическите уроци на децата включваше изследване на насекомите, като те имаха за задача да обиколят из градинката около Природонаучния музей и да открият различни насекоми, които да изследват. Още на втория ден от заниманията им в Националния природонаучен музей, малките участници в Лято в музея успяха да уловят за първи път в София този нашественик. Под ръководството на гл. ас. д-р Николай Симов и с активното им участие беше доказано успешното размножаване и разселване на американската семеядна чинарова дървеница на територията на нашата страна.



Ръководството на Националния природонаучен музей благодари на малките откриватели от заниманията „Лято в музея” и им пожела да продължат да изучават природата със същия ентусиазъм, като истински последователи на учените, работещи в Националния природонаучен музей!

Детското лятно училище в Природонаучния музей е част от програмата Лято в музея на Фондация Easyart. Специална програма за деца през месец юни имат и още 5 музея в София: Национален археологически институт с музей при БАН /Археологически музей/; Национален политехнически музей; Национален музей за българско изобразително изкуство /Национална художествена галерия/; Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН /Етнографски музей и и Музей за история на София. Програмата продължава през целия месец юни.