Кралицата на соула Арета Франклин получи почетна докторска степен от Университета Харвард.

Арета Франклин е една от осемте души, които бяха наградени с почетна титла по време на ежегодната церемония на университета. Сред удостоените са бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, писателката Изабел Алиенде, специалистът по медицинска етика Патриш Кинг, ботаникът Питър Рейвън, специалистът по история на изкуството Сиймор Слайв, икономистът Джоузеф Стиглиц и експрезидентът на САЩ Джордж Буш младши.

Родената в Мемфис, щата Тенеси, през 1942 г. Арета Франклин започва да пее в църковния хор на баща си в баптистката църква в Детройт. По-късно оставя на страна църковната музика и освен певица, става текстописка и пианистка. През 1987 г. тя става първата жена, която е включена в Залата на славата на рокендрола. Кралицата на соула е носителка на 18 награди Грами и наградата на Центъра Кенеди, а през 2005 г. получава президентския медал на свободата.



Почетната докторска степен от Университета Харвард не е първата докторска степен на певицата. През последните 38 години тя получава многобройни почетни звания, включително докторски степени по музика от Университета в Принстън през 2012 г., от Колежа по музика в Бъркли през 2006 г., от Музикалната консерватория в Ню Инглънд през 1995 г. и от Университета в Мичиган през 1987 г.

Освен че получи почетна докторска степен, Арета Франклин откри церемонията в Университета Харвард с националния химн на САЩ, пише БГНЕС.