Легендарният полски актьор Ян Новицки ще бъде специален гост на 12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, който ще се проведе от 28 юни до 4 юли.

Гостът ще пристигне в Балчик, за да получи специалната награда “8 х 6”. Тя се връчва за първи път, но обещава да стане традиция. “8 х 6” ще получават ярки личности от световното кино, които с постиженията си вдъхновяват кинотворците и любителите на кинематографията. Наградата на Ян Новицки ще бъде връчена на закриването на фестивала в Балчик.

Цанко Василев, директор на кинофестивала „В Двореца“:

„След 12 години, международният кинофестивал „В Двореца” порасна достатъчно, за да въведе специална награда, отдаваща внимание на онези кинематографисти и артисти, които поддържат вятъра в платната ни. Ян Новицки е пример за такава вдъхновяваща личност- с всеки свой филм той достига неусетно както до занимаващите се с кино, така и до любителите на хубавите филми. Затова, неслучайно, той е първият творец, на когото ще връчим тази награда. Щастлив съм, че Ян Новицки ще бъде наш специален гост „В Двореца” тази година.”

Конкурсните програми на фестивала в Балчик ще представят 116 филма, които ще се борят за големите награди на форума. В две секции– международна и национална- журито ще оценява най-добрите постижения в късометражното кино от последните две години. Наградният фонд на фестивала е 10 000 евро. За него в 6 категории ще се борят творци от 50 държави. „В Двореца” ще представи и 114 филма от 22 държави в 18 панорамни програми, курирани в партньорство с водещи европейски кинофестивали. На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филма, за първи път ще бъде присъдена и наградата “Дисекция на Демокрацията”, оценяваща филмите с активна гражданска позиция.

Продължителността на кинопрограмата на 12-тия „В Двореца“ възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп, напомнят организаторите, както в фестивалната зона в комплекс “Двореца”, така и в зоната за външни нощни прожекции на плажа под “Двореца”.

За Ян Новицки:

Ян Новицки е един от най-талантливите и успешни полски актьори за всички времена. През 1964 годината той завършва в Държавното висше училище за театър в Краков, където днес преподава. Дебютът му е в Стария театър (Teatr Stary), където играе и до днес, участвайки в драми на Виспиянски, Достоевски и други. От 1963 година насам той изиграва десетки емблематични роли в киното под режисурата на Filip Bajon, Jerzy Wojciech Has, Jerzy Hoffman, Andrzej Kondratiuk, Wojciech Marczewski, Marta Meszaros, Barbara Sass, Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi and Andrzej Żuławski. Новицки е познат на българската публика и с ролята си във филма „Спасението”, реж. Борислав Пунчев, където си партнира с Коста Цонев и Невена Коканова.

За „В Двореца”:

„В ДВОРЕЦА” е международен фестивал за професионални късометражни филми с продължителност до 27 мин. Той се провежда всяка година в края на юни в Балчик. Основан през 2003 година, Фестивалът прерасна в най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона.

Основна цел на Фестивала е да представи съвременното филмово изкуство в България, Европа и света, като допринася за развитието му и създава благоприятна среда и платформа за изява на млади филмови творци и доказани професионалисти.

Традиционно ядрото на Фестивала представляват международните и националните състезателни програми, съпътствани от различни специални прожекции. Образователната секция Филмър Фордж предлага ценна основа за придобиване на знания, опит и професионални контакти, като включва серия обучителни програми, семинари, лекции и майсторски класове. Задълбочавайки дейността си в областта на развитието на проекти, филмовата промоция и дистрибуция, фестивалът представя квалифициран Пазар за късометражни филми и проекти.