Основната част от малките участници в предаването за талантливи деца ''Големите надежди'' са там с връзки.

Масово хлапетата са наследници на музиканти, певци и артисти или пък на техни приятели, пише „Всеки ден".

За никого не е тайна, че в малка България всички в арт средите се знаят, така че не е трудно някое дете да бъде уредено, коментират недоволни родители. Макар и досега всички хлапета да са се представяли много добре на сцената, пак не е честно спрямо останалите, на всяко дете трябва да се даде шанс, смятат хора, присъствали на кастингите.

Оказва се, че дори в случаите, когато в родата няма нито един музикант, се намесва някой от учителите на детето или музикалният педагог и пак удря по едно рамо да го вземат в предаването.

Въпреки че на сцената всичко изглежда много добронамерено, зад кулисите има жестока конкуренция. „При подбора на децата се явиха стотици семейства, може да се каже, че почти нямаше случай някое дете да не може да пее, накрая и сами виждате, като се представят хлапетата, че все са родени в музикални семейства или родителите им са връзкари", разкриха запознати с кухнята на продукцията. Много малка част от „надеждите" са там само заради таланта си.

Организаторите на формата пък се оправдавали с това, че малчуганите от музикални семейства наследявали уменията на предците си и било съвсем логично именно такива участници да стигат до финала. Родителите на „обикновените" деца обаче настоявали, че не е справедливо, и твърдели, че голям певец може да се роди във всяко семейство, а отказът в тази крехка възраст можел да ги откаже от музиката завинаги.