Тимъти Ферис – автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „4–часовата работна седмица“, преведен на 35 езика – изследва човешкото тяло в продължение на години и базирайки се на множество и разнообразна информация от най-различни специалисти, световноизвестни лекари и видни спортисти, в интригуващата си книга „4–часовото тяло“ дава решения на проблеми за цял спектър от въпроси, които интересуват всеки от нас: като се започне от това как да поддържаме завидна фигура, без да сме подложени на зверски диети, и се стигне до радостта от пълноценен сексуален живот.

В необичайното и особено полезно ръководство Ферис развива принципа на италианския социолог, инженер и икономист Вилфредо Парето, известен като правилото „80/20“: 80% от богатството и доходите в обществото се създават и притежават от 20% от населението. Ферис сочи най-важните 2,5% от възможностите, които имаме на разположение, за да възстановим тялото си и да увеличим неговите възможности. Тези 2,5% – твърди още авторът – ни дават 95% от желаните резултати; те носят само 3% по-малко полза, отколкото бихме имали, ако вложим 12 пъти повече усилия.



В „4–часовото тяло“ Тимъти Ферис дава подробни и лесни за изпълнение съвети как човек може да постигне генетичния си потенциал за 6 месеца; да спи по два часа на ден и да е на гребена на вълната; да изгуби повече телесни мазнини от опитен маратонец, и то докато преяжда; да се отърве от повече от 50 килограма срещу тренировки от по двадесет минути два пъти седмично; да натрупа 30 килограма чиста мускулна маса за 28 дни; да доведе всяка жена до петнадесетминутен оргазъм и др. Накратко, американският бизнесмен и лектор в редица престижни университети – подложил се лично на безброй тренировки, хранителни режими и експерименти под зоркото око на най-добрите професионалисти в света – ни предлага бърз, изпитан и абсолютно безболезнен начин да станем свръхчовеци.



Ферис е номиниран за един от най-иновативните бизнесмени за 2007 г. и е определян като „Супермен на Силициевата долина“ от сп. Wired, заради начина, по който може да манипулира човешкото тяло. Той е също световен рекордьор по танго и национален шампион по кикбокс (стил саншоу). Чете лекции в университетите „Принстън“ и „Сингюларити“, част от изследователския център „Еймс“ на НАСА, както и пред служителите на световните гиганти „Найк“, във Факултета по обществено здраве в „Харвард“ и др.