Моралният избор и сложните решения, които една девойка трябва да вземе през 30-те години на миналия век в Южните щати са в основата на романа „Бряг край мътни води“ на американския писател и сценарист Джо Р. Лансдейл.

Книгата проследява мрачна и странна история за мистериозно убийство, която – разказаната по интригуващ начин от първо лице – е изключително завладяваща.

Един ден, докато ловят риба в местната река Сабайн, 16-годишната решителна тийнейджърка със завиден характер Сю Елън, баща й, чичо й и приятелят й Тери случайно се натъкват на мъртвото тяло на младата красавица Мей Лин – приживе мечтала за бляскава кариера в Холивуд – около чийто крак е завързана пишеща машина.

Крайната липса на заинтересованост от страна на властите кой е причинил смъртта на момичето и почти изпросеното от Сю Елън и приятелите й погребение на Мей Лин „в онази част от гробището на Марвъл Крийк, определена за бедняците, до едно място, обрасло със суха трева, с кърлежи, полепнали по нея“, кара Сю, майка й, Тери и Джинкс (друга тяхна дружка) да изкопаят мъртвото тяло, за да го изгорят и да отнесат пепелта му в Холивуд – това е най-малкото, което могат да сторят за клетата си приятелка. Преследвани от Джийн – чичо на Сю Елън, и полицай Сай, чиято цел е да докопат парите (които Сю и останалите междувременно са намерили), както и Скунк – изключително реален убиец от местна легенда – те постепенно разбират, че в опита си да превърнеш мечтата на свой приятел в собствена, може да се изправиш срещу най-ужасните си кошмари...



Авторът на предговора – гениалният Дан Симънс, написал страховития, вълнуващ роман „Ужас“, сравнява книгата с любимия на няколко поколения Хъкълбери Фин, коментирайки: „Най-силният, правдив и отекващ глас след Хъкълбери Фин – великолепна и страховита, книгата „Бряг край мътни води“ е шедьовър, сътворен от истински гений.“



Лансдейл е автор на повече от десет романа и сценарист с богата библиография, който през свободното си време се занимава на бойни изкуства. Носител е на наградите Едгар (3 пъти), Брам Стокър (8 пъти), Американската награда за мистерии, Британската награда за фентъзи, както и на италианската награда Гринзейн Кавур за литература, а негови творби са екранизирани неколкократно. Живее със семейството си в Некогдочес, Тексас.