Музеят „Борис Христов” - София и Българският културен институт в Рим поставиха началото на своето сътрудничество с цел да обединят усилията за съхраняване на реликви, свързани с живота и творчеството на големия оперен артист, и тяхното популяризиране сред по-широка аудитория.

Чрез обмен на копия от фотографии ще бъде обогатен архивът от свидетелства за сценичните триумфи на Борис Христов, за неговата непрекъсната през годините връзка с България и грижата му като педагог за израстването на младите таланти. Богатата му библиотека от книги и ноти с неговите ремарки е извор за познание, но проектът за сътрудничество надхвърля изтъкването на историческата им стойност: намеренията са експонатите да се превърнат в основа и вдъхновение за нови художествени изяви.

Специално подготвена изложба ще се превърне в своеобразен гид на българската публика сред пространствата на Българския културен институт в Рим и ще разкрие атмосферата на този дом, в който под ръководството на Борис Христов младите български певци са се изграждали и като артисти, и като личности.

Тези намерения бяха заявени в разговор между директорите на двата културни института - Елена Драгостинова и Жана Яковлева - по време на гостуването на Музея „Борис Христов” в Българския културен институт в Рим.

На 28 февруари, след близо двайсетгодишна пауза домът, който някога е бил Българска академия за изкуство и култура, отново бе оживен от гласовете на българските певци. В стилна програма под акомпанимента на пианистката Боряна Ламбрева те представиха в концертната зала творби от български, италиански, немски и руски автори и предизвикаха възторга на публиката. Сопраното Мариана Цветкова, басът Пламен Бейков - ученици от последния випуск на Борис Христов, както и мецосопраното Мария Жекова и Алек Аведисян - млади изпълнители, чиято певческа кариера е свързана с Италия, доказаха с таланта и с вдъхновението си, че традицията на българската певческа школа продължава.

Концертът бе под патронажа на българския посланик към Светия престол проф. Кирил Топалов и бе посветен на националния празник на България и на 100-годишнината от рождението на великия оперен артист и родолюбец.

С това художествено събитие бе поставено началото на честванията на Борис Христов в Италия и на следващи гостувания на Музея „Борис Христов” в Българския културен институт, който отново заживява с изкуството на младите български певци.