Миа Сантова е на екран отдавна. Натрупала е журналистически опит в най-гледаните телевизии.

От година е едно от емблематичните лица на новините на News7.

Зад гърба си има много интервюта и документални филми, а докато работи в TV7, е водещ на собствено авторско предаване - "Уикенд с Миа Сантова".

Семейството й, в по-голямата си част от журналисти, допълнително я тласка да избере журналистиката за професия.

Родената в София дама учи в Национална гимназия за древни езици и култури, след което завършва "Журналистика" в Софийския университет и специализира международна политика.

И така, едва на 19 години започва кариерата си от Нова телевизия. Специализира в Ройтерс и ББС.

"Това са медии, в които срещах легенди в журналистиката, ерудити и професионалисти. Слушам и попивам. На тези места се създава истинска световна журналистика - няма друг стандарт", казва Сантова.

Минала е през какви ли не периоди и се е изправяла пред множество професионални предизвикателства.

Такива са живите студиа по време на въздушните удари срещу Ирак и Афганистан, преводът в ефир от английски с часове, интервюто й в Бейрут с лидера на "Хизбула" Шейх Хасан Насрала, работата й като главен редактор на френското списание "Мадам Фигаро" включително и предаването "Уикенд с Миа Сантова"

През свободното си време новинарката обича да пътува, да чете, да похапва и, както тя самата казва: "Да говоря с умни хора".

Не пропуска възможност да спи докъсно и да се радва на мъжа до себе си.

Още си спомня за домашните любимци от детството си - две кучета, костенурка, пилето Финки, които за жалост са покойници.